godina za pamćenje

BKS banka s rekordnom dobiti u Hrvatskoj

13.06.2017 u 15:45

Bionic
Reading

BKS banka prošle je godine ostvarila povijesno najbolji rezultat na hrvatskom tržištu, završivši godinu s neto dobiti od 3,9 milijuna eura, a rast se nastavlja i ove godine, kada se obilježava 10 godina od ulaska na hrvatsko tržište akvizicijom Kvarner banke, izvijestili su u utorak iz BKS banke

U trenutku akvizicije, Kvarner banka je sa 34 zaposlenih ostvarivala bilančnu svotu od oko 53 milijuna eura i godišnju dobit prije oporezivanja u visini od milijun eura, a u portfelju klijenata imala je gotovo isključivo srednje velike tvrtke. Protekle poslovne godine, neto dobit raste na 3,9 milijuna eura, što je povijesno najbolji rezultat BKS Bank u Hrvatskoj, navode iz BKS-a te ističu kako se taj pozitivni trend nastavlja i u 2017. godini, kada banka zapošljava 59 osoba.

 Naime, za prva tri mjeseca ove godine neto dobit iznosi 1,1 milijun eura i povećana je za 38,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Neto prihod od kamata povećan je s 1,7 na 1,8 milijuna eura, a kreditni volumen hrvatskih poslovnica iznosio je na kraju prvog ovogodišnjeg tromjesečja 169,1 milijuna eura. Primarni depoziti iznose, pak, 95 milijuna eura, navode iz BKS Banke.

 Prošle je godine hrvatska BKS Bank d.d. pripojena matičnom društvu, austrijskoj BKS Bank AG i od tada je registrirana pod tvrtkom BKS Bank AG, Glavna podružnica Rijeka. Trenutačno BKS Bank u Hrvatskoj ima poslovnice u Zagrebu i Rijeci, gdje se nalazi i sjedište Glavne podružnice. Za treće tromjesečje ove godine najavljuju otvaranje nove poslovnice, u Split, u kojoj će imati pet zaposlenika.

 Dio BKS-a u Hrvatskoj je i BKS-leasing Croatia, koji ove godine obilježava 15. obljetnicu poslovanja. S 31. ožujkom 2017. godine leasing plasmani BKS-a iznose 42,9 milijuna eura, a dobit tog razdoblja je pola milijuna eura, navode iz BKS-a te dodaju kako težište ponude leži u financiranju motornih vozila i drugih pokretnina te nekretnina

 Grupacija BKS Bank posluje na bankovnim i leasing tržištima u Austriji, Hrvatskoj, Sloveniji i Slovačkoj te ima svoja predstavništva u Italiji i Mađarskoj. Krajem prvog ovogodišnjeg kvartala grupacija je imala oko 1.100 zaposlenika u 62 poslovnice te je ostvarila bilančnu sumu u visini 7,25 milijardi eura. Dobit te grupacije se u prvom kvartalu iznosi 11,3 milijuna eura i povećana je za 32,1 posto prema istom razdoblju lani, navode iz BKS-a.