HPB SE RJEŠAVA MARINKA PAPUGE

Bivši direktor burze nestručan za posao

Bionic
Reading

Marinku Papugi, izvršnom direktoru HPB-a za Sektor investicijskog bankarstva, Uprava banke ponudila je da sam časno odstupi, prihvati mjesto savjetnika u tom sektoru ili da pronađe novi posao izvan HPB-a, neslužbeno je u ponedjeljak Slobodnoj Dalmaciji potvrđeno u HPB-u

Neslužbeno je potvrđeno da će gubici Hrvatske poštanske banke u 2009. iznositi od 420 do 450 milijuna kuna, što znači da se konačni gubici ipak neće popeti do milijardu kuna, na koliko su neki mediji donedavno procjenjivali gubitke HPB-a.

Kako sada stvari stoje, Papuga je prihvatio mjesto savjetnika, a glavni razlozi za njegovu smjenu navodno su činjenica da je član Nadzornog odbora splitske tvrtke Trast spram koje HPB ima problematična kreditna potraživanja od oko 70 milijuna kuna, njegov aljkav odnos prema poslu, koji se manifestirao odlaskom na trotjedni godišnji odmor u vrijeme kada je Hrvatska pošta izdavala korporativne obveznice, te nedovoljna stručnost za posao kojim bi se trebao baviti.

Prije dolaska u HPB Papuga je bio direktor Zagrebačke burze. Na čelu Burze bio je od 1991. godine, a karijeru je nastavio preuzimanjem Sektora investicijskog bankarstva u HPB-u. Time se vratio u bankarski sektor jer je prije Zagrebačke burze radio u Privrednoj banci Zagreb.

Papuga je, navodno, na pitanje zbog čega je u Nadzornom odboru tvrtke s kojom HPB ima loš kreditni aranžman (s tim da HPB nije suvlasnik Trasta), odgovarao da ga je na to mjesto postavio Josip Protega, bivši predsjednik Uprave HPB-a.