LOKIN O VIDOŠEVIĆU

'Bio je najveće zlo HGK, a mogao je vladati još 50 godina'

13.11.2013 u 20:54

Bionic
Reading

Godinama prije nego je otvorena istraga nad najdugovječnijim šefom HGK, Nadanom Vidoševićem, ekonomist Branimir Lokin, koji je i sam svojevremeno radio u Komori, kritizirao je njegovo upravljanje dovodeći u pitanje smisao te institucije, smatrajući da funkcionira poput srednjovjekovnog feuda. Je li sada sazrjelo vrijeme za reforme i kakve promjene trebaju HGK?

'Nadan Vidošević vladat će duže u HGK-u od Fidela Castra na Kubi. Komora je jedan feud koji treba razmontirati', komentirao je Lokin svojevremeno jedan od osvojenih Vidoševićevih mandata, a bilo ih je, podsjetimo pet. Vidošević je Komoru vodio 18 godina, narasla je na 650 zaposlenih s proračunom iznad 200 milijuna kuna, koji se puni obaveznim članarinama svih koji registriraju tvrtku, bez obzira koliko imali koristi od nje. Je li uhićenje šefa HGK prilika za reformu Komore, upitali smo Lokina?

'Sreća da se dogodilo ovo uhićenje. Da se nije dogodilo Nadan Vidošević bi vladao još 50 godina. Bio je najveće zlo HGK, on je kočio sve nove ideje i gušio svaku kritiku – logično, jer mu je takva komora bila kolateral za lopovluk', kazao je Branimir Lokin tportalu.

Ovaj ekonomist smatra da treba mijenjati sustav naplate članarina, i to na način, da barem u prijelaznom razdoblju dio prihoda bude obavezan, a dio dobrovoljan. Ne samo to, nego HGK, koja je sada podijeljena prema županijskim organizacijama treba drugačije ustrojiti. 'Komori treba kompletna transformacija, da se podijeli granski - trgovačka, industrijska komora itd. koje će nositi gospodarski život, a središnjica bi bila samo sinteza granskih komora, i zajednički nastup prema inozemstvu', smatra Lokin, napominjući da treba osmisliti koje sve granske komore treba osnovati.

Granska podjela unutar Komore, zahtijevala bi i drugačiji profil ljudi, Lokin drži da bi to mogli biti uspješni gospodarstvenici koji imaju i šira znanja. 'Pitanje je, koliko imamo takvih ljudi', kazao je.