ZA 31 MILIJUN EURA

Belgijci prodali Poljacima istraživački centar za lijekove u Zagrebu

25.11.2020 u 08:57

Bionic
Reading

Fidelta je ugovorna istraživačka organizacija (CRO) unutar Galapagosa, a bavi se istraživanjima upalnih procesa, fibroze i antiupalnih lijekova

Fidelta, kompanija izrasla iz nekadašnjeg Plivinog istraživačkog centra, koja zadnje desetljeće posluje unutar Galapagos grupe, opet mijenja vlasnika. U transakciji vrijednoj 31,2 milijuna eura koja će biti plaćena u novcu, 100 posto dionica Fidelte ulazi u sastav poljskog istraživača lijekova Selvita, piše Poslovni dnevnik.

Fidelta je ugovorna istraživačka organizacija (CRO) unutar Galapagosa, a bavi se istraživanjima upalnih procesa, fibroze i antiupalnih lijekova. Zapošljava 181 radnika, među kojima je više od 150 znanstvenika koji pružaju integrirane usluge u razvoju lijekova za biotehnološke i farmaceutske kompanije, a smještena je u 6000 kvadrata istraživačkog centra u Zagrebu.

O razlozima prodaje iz Galapagosa su poručili da se kao potpuno integriranoj biofarmaceutskoj kompaniji “CRO aktivnosti Fidelte više ne uklapaju u strategiju” iako će u narednih pet godina ona nastaviti raditi i za Galapagos. Nakon završetka akvizicije u prvim danima siječnja u potpunosti će se konsolidirati unutar Selvite, no ime joj ostaje. Lepeza usluga je komplementarna što će Poljacima donijeti konkurentsku prednost u ‘in vivo’ farmakologiji i toksikologiji, stoji u priopćenju.

Selvita će proširiti operacije na polju medicinske kemije i ‘in vitro’ farmakologije što bi trebalo rezultirati jačanjem tržišne pozicije. Ističu da su ključna područja Fidelte u skladu s tržišnim trendovima, poput infektivnih bolesti i fibroze, a koja sve više ulaze u fokus farmaceuta. Prošlogodišnji prihodi Fidelte dosegnuli su 17,4 milijuna, a EBITDA 2,6 milijuna eura. Najave su da će 2020. biti rekordna; u devet mjeseci prihod je iznosio 17,2 milijuna eura, a operativna dobit 4,4 mil. eura.

“Ovo je za nas savršeno: iznimno iskusna organizacija sa širokom lepezom “in house” mogućnosti za otkrivanje lijekova i poznatom povijesti isporuka kliničkih kandidata”, rekao je glavni direktor Selvite Boguslaw Sieczkowski kojemu će akvizicija gotovo udvostručiti godišnje prihode. Dodaje da transakcijom ne samo da slijede strategiju najavljenu ove godine već je to “transformativan trenutak u povijesti Selvite”.