nove protumjere

Belgija dodala Splitsko-dalmatinsku i Šibensko-kninsku županiju na crvenu listu

28.08.2020 u 10:51

Bionic
Reading

Belgija je dodala Splitsko-dalmatinsku i Šibensko-kninsku županiju na crvenu listu područja iz koji se putnici pri dolasku u Belgiju moraju obvezno testirati ili samoizolirati na 14 dana zbog opasnosti od širenja koronavirusa.

Hrvatska je, kao država, na zelenoj listi belgijskih vlasti, ali ove su dvije županije prvi dijelovi Hrvatske koji su dodani na belgijsku crvenu listu. Belgija ima i jednu oznaku između, narančastu, koja označava područja u koja se može putovati, ali se pri povratku u Belgiju savjetuje (ne obvezuje) putnike da se konzultiraju s liječnikom ili samoizoliraju ako imaju simptome koji bi mogli upućivati na Covid-19, javlja Večernji list.

Trenutno su na belgijskoj narančastoj listi i Grad Zagreb i većina hrvatskih županija: Zagrebačka županija, Bjelovarsko-bilogorska, Virovitičko-podravska, Osječko-baranjska, Brodsko-posavska, Vukovarsko-srijemska, Požeško-slavonska, Karlovačka, Sisačko-moslavačka, Ličko-senjska, Zadarska, Primorsko-goranska, Istarska, Varaždinska i Dubrovačko-neretvanska.

  • +2
Split: Testiranje na Covid u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Izvor: Cropix / Autor: Joško Ponoš

Drugim riječima, u potpuno zelenoj boji na listama belgijskih vlasti od hrvatskih su županija ostale samo Krapinsko-zagorska, Koprivničko-križevačka i Međimurska.  Zajedno s dvije hrvatske županije sa sjedištem u Splitu i Šibeniku, na crvenu listu Belgije prekjučer su dodani i Pariz s okolicom, i još neki francuski departmani, među njima i Primorske Alpe (Alpes-Maritimes), u kojima je i Cannes i Nica, dakle dobar dio Azurne obale.