Stabilizacija

Banke u prvom tromjesečju ostvarile 1,66 milijardi kuna dobiti prije oporezivanja

01.06.2018 u 15:48

Bionic
Reading

Banke u Hrvatskoj u prvom tromjesečju ove godine ostvarile su dobit prije oporezivanja u ukupnom iznosu od 1,66 milijardi kuna, što je znatno bolji rezultat nego u istom razdoblju lani kada je pod pritiskom povećanih troškova rezervacija zbog Agrokora dobit banaka iznosila 448,5 milijuna kuna, pokazuju u petak objavljeni podaci Hrvatske narodne banke

I analitičari Hrvatske udruge banaka (HUB) ističu kako se rast dobiti banaka u prvom kvartalu ove godine može objasniti smanjenjem neto troškova rezerviranja i vrijednosnih usklađenja.

"Gotovo cjelokupan rast dobiti može se objasniti smanjenjem neto ispravaka vrijednosti i vrijednosnih usklađena za gotovo 95 posto (ove godine nema 'efekta Agrokora'), navodi su u danas objavljenoj publikaciji "HUB Pregledi".

Podaci Hrvatske narodne banke (HNB) temelje se na podacima koje joj daju same banke, a na ovogodišnjem su popisu 24 banke, što je dvije manje nego krajem ožujka prošle godine. Naime, na popisu više nema Štedbanke, čiji su dioničari krajem 2017. donijeli odluku o redovnoj likvidaciji te Tesla štedne banke, nad kojom je 30. ožujka ove godine otvoren stečajni postupak.

U odnosu na podatke HNB-a s kraja prvog kvartala prošle godine, dobit banaka prije oporezivanja porasla je za čak 269,1 posto, odnosno s lanjskih 448,5 milijuna na 1,66 milijardi krajem ožujka ove godine.

Ujedno, znatno je smanjen broj banaka koje su poslovale s gubitkom. Naime, lani je od ukupno 26 banaka s gubitkom u prva tri mjeseca poslovalo deset banaka, a ove godine od 24 banke gubitak je zabilježilo njih pet.

Najveću je bruto dobit u prvom tromjesečju ove godine iskazala najveća banka, Zagrebačka banka. Ta je banka iskazala dobit prije poreza u iznosu od 465,1 milijun kuna, dok je u isto vrijeme lani bilježila gubitak od 229,4 milijuna kuna, na što je utjecalo povećanje vrijednosnih usklađenja plasmana trgovačkim društvima te rezervacija.

  • +4
Dobit banaka prije oporezivanja porasla je za čak 269,1 posto Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Privredna banka Zagreb (PBZ) prvi kvartal ove godine završila je s bruto dobiti u iznosu od 348,1 milijun kuna, što je nešto bolji rezultat od 332,8 milijuna kuna dobiti iz istog lanjskog razdoblja.

Slijedi Erste & Steiermaerkische banka, čija je dobit prije oporezivanja krajem ožujka ove godine iznosila 235,8 milijuna kuna i za 37,8 posto je veća nego lani, a sličan porast dobiti, za 37,6 posto, bilježi Raiffeisebank Austria, koja je po iznosu bruto dobiti na četvrtom mjestu s iznosom od 168,2 milijuna kuna.

Na petom mjestu po iznosu bruto dobiti je Splitska banka s iznosom od 139,5 milijuna kuna, a šesta je Hrvatska poštanska banka, koja je u prva tri mjeseca ove godine zabilježila dobit u iznosu od 80,7 milijuna kuna.

Više od 50 milijuna kuna bruto dobiti u prvom su kvartalu ove godine ostvarile još dvije banke - Addiko Bank 79,6 milijuna kuna te OTP bank Hrvatska 73,5 milijuna kuna.

  • +11
Dan otvorenih vrata HNB-a Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Listu deset banaka po iznosu dobiti prije oporezivanja u prvom kvartalu ove godine zaključuju Sberbank, koja je na devetom mjestu s bruto dobiti od 46,4 milijuna kuna te Kreditna banka Zagreb s 11,3 milijuna kuna.

Pet banaka je prva tri mjeseca ove godine zaključilo s gubitkom u ukupnom iznosu od 24,4 milijuna kuna, od čega se gotovo polovina ili 11,3 milijuna kuna odnosi na gubitak Veneto banke. S gubitkom su u prvom tromjesečju poslovale i Croatia banka (5,8 milijuna kuna), Slatinska banka (5,5 milijuna kuna), Primorska banka (1,2 milijuna kuna) te Samoborska banka (552 tisuće kuna).

Po podacima središnje banke, pet stambenih štedionica u prvom je tromjesečju ove godine poslovalo s bruto dobiti u ukupnom iznosu od 15,3 milijuna kuna.

Tako su sve kreditne institucije u Hrvatskoj - 24 banke i pet stambenih štedionica, prvo tromjesečje zaključile s ukupnom bruto dobiti od 1,67 milijardi kuna.