PAD KREDITA

Banke smanjuju kreditiranje građana

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.08.2009 13:15
  • Objavljeno 03.08.2009 u 14:28
tportal

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Cropix

Plasmani banaka nebankarskom sektoru u Hrvatskoj nastavljaju padati na mjesečnoj razini, dok se njihova godišnja stopa rasta u lipnju spustila na 4,8 posto, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke

U strukturi plasmana najveće je usporavanje zabilježeno kod kreditiranja stanovništva, pa su tako krediti građanima na kraju lipnja bili za 2,7 milijardi kuna manji nego na kraju prošle godine.

Plasmani poduzećima tijekom prvog polugodišta ove godine blago su porasli, dok se veći rast bilježi jedino kod središnje države, pa su tako potraživanja banaka od središnje države na kraju lipnja bila za 8,6 milijardi kuna veća nego na kraju prošle godine. Ti podaci pokazuju usmjerenost banaka na financiranje države u uvjetima nepovoljnih gospodarskih kretanja i povećanih potreba za financiranjem proračunskog manjka, premda su i plasmani državi u lipnju i svibnju nešto smanjeni.

Kretanja u kreditiranju privatnog sektora analitičari povezuju sa slabljenjem potražnje za kreditima, ali i s ograničenom ponudom kredita banaka privatnom sektoru. Tako su krediti stanovništvu u lipnju, svibnju i travnju smanjeni za oko gotovo tri milijarde kuna, a njihova godišnja stopa rasta spustila se na svega 3,1 posto.

Po podacima HNB-a, ukupni krediti stanovništvu na kraju lipnja iznosili su 123,8 milijardi kuna. Na godišnjoj razini, u odnosu na lipanj prošle godine, krediti stanovništvu bili su veći za 3,7 milijardi kuna ili za 3,1 posto.

Pri tome su se smanjile gotovo sve vrste kredita, a ponajviše krediti za kupnju automobila i ostali nenamjenski krediti. Tako su krediti za kupnju automobila na kraju lipnja iznosili 8,4 milijardi kuna, što je za milijardu kuna manje nego na kraju prošle godine.

Oko 42 posto u ukupnim kreditima građanima zastupljeni su stambeni krediti, koji su krajem lipnja iznosili nešto malo više od 52 milijarde kuna. Tijekom lipnja i svibnja stambeni su krediti smanjeni za gotovo milijardu kuna, dok u odnosu na kraj prošle godine bilježe blagi pad.

Na godišnjoj razini pak, u odnosu na lipanj prošle godine, stambeni krediti stanovništvu veći su za 3,7 milijardi kuna ili nominalno za 7,8 posto.

Plasmani poduzećima u prvih su šest mjeseci ove godine ipak blago porasli, nominalno za 0,5 posto, što se može pripisati nešto snažnijoj potražnji poduzeća za kreditima banaka u uvjetima otežane dostupnosti alternativnih izvora financiranja.

No, i plasmani poduzećima padaju u lipnju i svibnju, a stanje plasmana poduzećima na kraju lipnja iznosilo je 103,3 milijarde kuna. Godišnja stopa rasta plasmana poduzećima na kraju lipnja iznosila je 7,3 posto nominalno.

Potraživanja banaka od središnje države na kraju lipnja iznosila su 46,4 milijardei kuna, i u lipnju svibnju smanjena su za 1,6 milijardi kuna, dok su istodobno veća za 8,6 milijardi kuna u odnosu na kraj 2008.

Ukupni plasmani banaka nebankarskom sektoru na kraju lipnja ove godine iznosili su 230,7 milijarde kuna. Na mjesečnoj razini padaju četvrti mjesec zaradom, čime se na godišnjoj razini rast plasmana nastavio osjetno usporavati i na kraju lipnja iznosio je 4,8 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi