KREĆU PREGOVORI

Banke i Laško traže od Todorića veću cijenu za Mercator

17.05.2013 u 09:45

Bionic
Reading

Članice prodajnog konzorcija za Mercator, banke i Pivovarna Laško, u pregovorima s potencijalnim kupcima 53-postotnog udjela u 'najboljem susjedu' pokušat će postići veću cijenu, rekao je nakon jučerašnjeg sastanaka Pivovarne Laško Vladimir Malenkovič, piše Delo

Uprava Pivovarne upoznala je nadzornike s postupkom prodaje. Stajalište prodajnog konzorcija, koji podupiru u Laškom, jest da prodaju treba nastaviti, ali ne po svaku cijenu. To posebno vrijedi za Laško koje duguje bankama 360 milijuna eura i mora prodavati imovinu.

Da je Pivovarna lani prihvatila ponudu Agrokora po cijeni od 221 euro po dionici, za približno četvrtinski udio u Mercatoru dobila bi 194 milijuna eura, a ove godine na stolu je znatno skromnija ponuda, 110 eura za dionicu. S njom Pivovarna za svoj udio u Mercatoru ne bi dobila ni 100 milijuna eura te stoga Nadzorni odbor podržava prijedlog o nastavljanju pregovora s kupcima.

'Uvjet je da se prodajni postupak obavi što je moguće prije', dodao je Malenkovič. Iako su u Laškom za brz prodajni postupak Mercatora, u ovom trenutku se ne zna kakav je njegov vremenski okvir.

Direktor Mercatora Toni Balažič smatra da je potencijalna vrijednost te tvrtke daleko veća od trenutne kotacije njene dionice na burzi.

'Mercator je tvrtka visoke vrijednosti, ali se taj potencijal ne može realizirati preko noći, nego s vremenom i nakon restrukturiranja, a trenutačna cijena nikako ne odražava njenu potencijalnu vrijednost', rekao je Balažič u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

Dodao je da je odluka o prodaji većinskog paketa dionica u rukama vlasnika, ali da bi u slučaju da do nje ne dođe najbolje bilo sadašnjoj upravi dati nekoliko godina da restrukturira Mercator i poveća njegovu vrijednost.