RASIPNICI TEŠKO DO KREDITA

Bankar objasnio zašto više voli poduzetnika s Opel Astrom nego s BMW-om 3

26.10.2012 u 15:35

Bionic
Reading

Bez gotovog proizvoda i već posložene kompanije poduzetnik se ne može nadati da će dobiti kredit od banke. Za financiranje novih ideja i tvrtki služe druge institucije. Poručio je to s današnje konferencije 'Dan Kreativnog biznisa' Zoran Kureljušić, izvršni direktor za mala i srednja poduzeća u PBZ-u

'Tek kad imate gotov proizvod i spremni ste za sljedeći korak, banka će uletjeti u čitavu priču. Ali samo ako procijeni da je poduzetnik spreman na rizik i odricanja', istaknuo je Kureljušić.

'Iako sam iz imućne obitelji, odrekao sam se svega'

Upornost, 19-satni radni dan i odricanje od svega jedini je način da uspijete kao poduzetnik, mišljenja je Mate Rimac (23), vlasnik tvrtke Rimac automobili, u javnosti poznat po projektu sportskog električnog automobila.

'Iz imućne sam obitelji, ali odrekao sam se svega kako bih uložio u projekt. I slobodnog vremena i prijatelja. Dvije godine nisam izišao u kafić, bio na moru ili skijanju', ispričao je Rimac kojem je, kaže, konačni cilj smanjiti vanjskotrgovinski deficit Hrvatske.

Kao primjer naveo je slučaj jednog ugostitelja koji je nakon godinu dana rada kupio novi BMW 3, da bi potom došao u banku tražiti kredit kako bi se pripremio za sezonu.

'Uložio je u bemvejca i on sad traži novce!? S druge strane imate iskusnog ugostitelja s Opel Astrom i koji je sa svojih 10.000 eura, već u zimskim mjesecima, kod lokalnog ribara rezervirao ribu. Onaj s BMW-om 3 istu će tu ribu, na ljeto, kupovati u trgovačkim centrima po višestruko većim cijenama', ispričao je Kureljušić.

S njegovim izlaganjem složio se Hrvoje Prpić, osnivač HG Spota i član Poslovnih anđela. U SAD-u nove poduzetničke ideje financiraju se, kaže, samo na dva načina. Prvi su 'prijatelji, rodbina i pokoja budala', a drugi je da startup projekti budu prepoznati od organizacija sličnih Poslovnim anđelima.

'Tek kad tvrtka ostvaruje profit postane interesantna i poslovnim bankama', rekao je Prpić.

Darko Liović, predsjednik Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije (HAMAG INVEST), istaknuo je kako je upravo ta ustanova prava adresa za poduzetnike početnike.

Osim savjeta i pomoći oko pisanja poslovnog plana HAMAG izdaje jamstva, i do 80 posto glavnice, za kredite malim i srednjim poduzetnicima u slučaju kad ne raspolažu dostatnim sredstvima.

Ove godine izdana su, kaže, 24 jamstva, što je čak šest puta više nego lani. Prema njegovim riječima, razlog tom porastu je promijenjena procedura. Prije su poduzetnici do jamstava mogli doći tek kad bi dobili kredit poslovne banke, a sad s HAMAG-ovim jamstvom idu u banku, čime je olakšan put do kredita.