ZA GRAD SVE ČISTO

Bandićeve fontane gradi tvrtka koja duguje 292 milijuna kuna

fontane radovi zagreb gradilište

fontane radovi zagreb gradilište

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Među tvrtkama koje grade tzv. Bandićeve fontane u Ulici Hrvatske bratske zajednice u Zagrebu je i Tempo inženjering, sestrinska tvrtka građevinskog poduzeća Tempo koje državi duguje rekordnih 292,2 milijuna kuna poreza. Za gradsku upravu je sve čisto jer im je, tvrde, Tempo inženjering donio potvrdu da nema poreznih dugovanja prema državi

Takav način poslovanja – matica koja je 'klinički mrtva' radi preko sestrinske tvrtke – uobičajena je praksa u Hrvatskoj. Tempo je već odavno trebao biti u stečaju, ali država je i u ovom slučaju odlučila zažmiriti.

Što je najluđe, upravo je država većinski vlasnik te nekad uspješne građevinske firme. Mirovinski fond drži gotovo 94 posto dionica, Agencija za upravljanje državnom imovinom 1,6 posto dionica, u rukama radnika je 4,4 posto, a još nešto sitno imaju i ratni vojni invalidi.

Račun Tempa d.d. blokiran je konstantno više od godinu i pol dana. Prošle godine imali su gubitak od 38,1 milijuna kuna. Nepokriveni gubitak iz prethodnih godina iznosi 236 milijuna kuna, dok im je temeljni kapital samo 60,7 milijuna kuna.

Tvrtka se našla na koljenima i zbog činjenice da im potraživanja prema kupcima premašuju 300 milijuna kuna. Kako bi to riješili, s Vladom su govorili pribijanje dugova kroz preuzimanje potraživanja ili uzimanje povoljnih kredita preko HBOR-a.

Tempo ima više od 250 zaposlenih, a od 2004. uprava provodi program restrukturiranja. Za Jutarnji list predsjednik uprave Zvonimir Pogačić je rekao da će se dug prema državi rješavati sukcesivno jer tvrtka ima značajno veću imovinu i potraživanja.

U Libiji su, kaže Pogačić, izgradili 2.800 stanova, za što sad potražuju 16 milijuna dolara

Za radove na Bandićevoj fontani Tempo inženjering se javio zajedno s tvrtkama Mešić com i GIP Pionir. Iz Grada su nam potvrdili da im je sredinom studenog prošle godine iz Tempo inženjeringa stigla potvrda da nemaju poreznih dugovanja prema državi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi