MINISTAR NE POSUSTAJE

Bajsa ne brinu izbori - on je već u ljetu 2012.

22.09.2011 u 13:09

Bionic
Reading

Damir Bajs ne zamara se sve bližim parlamentarnim izborima i mogućnošću da će ostati bez ministarske fotelje. On je već sad u sezoni 2012, za koju priprema u suradnji sa strukovnim turističkim udrugama, istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije, najkvalitetniji i najrazrađeniji akcijski plan dosad

U narednu godinu, siguran je, Hrvatska će ući pravovremeno i s jasnim ciljevima.

'Europa u 2012. očekuje porast međunarodnog turističkog prometa od pet posto. Mi moramo biti bolji od europskog prosjeka te obraniti povećani tržišni udio. Ciljevi su i zadržavanje i povećanje broja domaćih gostiju, daljnje produljenje pred i posezone te još snažnija promocija na dalekim turističkim tržištima', nabrojao je Bajs, dodajući da to neće biti nimalo lako ostvariti jer će konkurentne zemlje biti još agresivnije potpomognute novcem EU-a.

Zbog toga će turistički Akcijski plan za 2012. biti donesen ranije nego dosad. Ministar je najavio da će biti gotov prije Dana hrvatskog turizma 19. listopada.

I kao i dosad, plan će se sastojati od niza mjera podijeljenih u tri osnovne skupine: mjere za međunarodno tržište, domaće tržište i mjere za turističko jačanje nerazvijenih područja Hrvatske. Za zajedničko oglašavanje i promociju država će u 2012. osigurati 35 milijuna eura, što je isti iznos kao i ove godine.

Kad je riječ o ovogodišnjoj turističkoj sezoni, Bajs je samo sipao pozitivne brojke. U prvih osam mjeseci posjetilo nas je 518 tisuća stranih turista više u odnosu na isto razdoblje lani, što je rast od sedam posto (gotovo dvostruko bolje od prosjeka Europe). U istom periodu bilo je 33 tisuće više domaćih gostiju. Iza nas je i najbolja predsezona dosad - u prvih šest mjeseci ostvareno je 300 tisuća više turističkih dolazaka u odnosu na 2010. godinu.

O financijskim učincima ovogodišnje sezone ministar nije govorio.

Da je iza nas rekordna sezona kad je riječ o dolascima i noćenjima, potvrdili su i čelnici strukovnih turističkih udruga. Boris Žgomba, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija, rekao je da je u sektoru organiziranih turističkih dolazaka u drugom tromjesečju zabilježen rast od 11 posto, s tim da se očekuje da će se zadržati taj trend do kraja godine.

Direktor Kamping udruženja Adriano Palman naveo je da je za kampove ovo najbolja godina još od kraja 80-ih.