KAMPOVI USPJEŠNIJI OD HOTELA

Bajs se nada boljem rujnu nego lani

06.10.2009 u 15:03

Bionic
Reading

'Kampovi čine četvrtinu hrvatskog turizma, a ova je sezona unatoč prvotnim lošim prognozama, okončana uspješno', ustvrdila je Josipa Bonifačić Cvelić, predsjednica Izvršnog odbora Kamping udruženja Hrvatske dodajući kako je 97 posto gostiju u ovom sektoru turističkog smještaja bilo iz inozemstva

Hrvatska koja broji 231 kamp (najviše u Istri i Zadarskoj županiji), s kapacitetom od 75,5 tisuća smještajnih mjesta, ove je godine u tom turističkom sektoru ostvarila u prvih osam mjeseci rast za 4,2 posto u pogledu dolazaka gostiju te 2,4 posto gleda li se na broj ostvarenih noćenja.

Najbrojniji gosti u kampovima ovoga su ljeta bili turisti iz Njemačke s 3,7 milijuna ostvarenih noćenja. Iza njih slijede Slovenci s 2,1 milijun noćenja te Nizozemci s 1,6 milijuna ostvarenih noćenja.

Prema nekim istraživanjima, gosti u kampovima dnevno troše 38 eura po danu. Najveći rast ostvarili su kvalitetniji kampovi na hrvatskoj obali, koji i unatoč krizi, bilježe bolju ponudu, ali i potražnju gostiju.

'Za ovu godinu najavljivali smo da će kampovi pomoći da turistička sezona bude dobra, a brojke su pokazale da smo na tom tragu te ostaje dobro se pripremiti za 2010. godinu koja će biti iznimno zahtjevna', ocijenio je Damir Bajs, ministar turizma.

U ministarstvu su podsjetili da je ovu sezonu označio pad dolazaka domaćih turista za sedam posto, dok je stranaca bilo više za četiri posto. Glavninu turističkih dolazaka ostvarili su gosti iz Njemačke, s rastom od sedam posto, a slijede ih turisti iz Italije te Slovenije.

Izneseno je i kako su turisti iz Bugarske ostvarili najveći rast dolazaka u odnosu na isto razdoblje lani, a pozitivni pomaci zabilježeni su i kod dolazaka gostiju iz Crne Gore, Srbije, Ukrajine, Brazila i Kine.

Iako se još čekaju službeni podaci, zahvaljujući toplom vremenu koje je produžilo boravak većeg dijela turista i u posezoni, ministar turizma procijenio je da će ovogodišnji rujan biti bolji nego lani.