'IZOLIRANI SLUČAJEVI'

Bajs: Sankcije za vlasnike nekvalitetnih hotela

  • Autor: Vinco Gazdik
  • Zadnja izmjena 06.09.2011 20:15
  • Objavljeno 06.09.2011 u 16:35
Damir Bajs

Damir Bajs

Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

'Kad govorimo o hrvatskom turizmu, naglasak je uvijek na kvaliteti. Međutim, u 613 hotela, 50 tisuća prijavljenih iznajmljivača u marinama i milijun smještajnih jedinica može se dogoditi da imamo i situacija neprimjerenih ugledu turističke zemlje kakav želimo razviti. Ipak, to sasvim sigurno nije prevladavajući dio naše ponude, jer da je, imali bismo i puno većih problema', rekao je Bajs

Premda je zadovoljan statistikama koje nedvojbeno ukazuju na još jednu uspješnu turističku sezonu, a pri tome se, naravno, najviše cijene postoci o povećanju broja ostvarenih posjeta i noćenja na Jadranu u prvih sedam mjeseci, ministar turizma Damir Bajs svjestan je i pojava koje ozbiljno nagrđuju ili bi mogle nagrditi imidž Hrvatske kao poželjnog turističkog odredišta.

Komentirajući napise u medijima o iznimno lošim uvjetima u nekim hotelima, neukusnoj hrani i neljubaznom ponašanju pojedinih ugostitelja na moru, Bajs tvrdi kako takve postupke treba osuditi i primjereno sankcionirati, međutim dodaje da je riječ je o izoliranim slučajevima.

'Kad govorimo o hrvatskom turizmu, naglasak je uvijek na kvaliteti. Međutim, u 613 hotela, 50 tisuća prijavljenih iznajmljivača u marinama i milijun smještajnih jedinica može se dogoditi da imamo i situacija neprimjerenih ugledu turističke zemlje kakav želimo razviti. Ipak, to sasvim sigurno nije prevladavajući dio naše ponude, jer da je, imali bismo i puno većih problema', rekao je Bajs. Hrvatska te nedostatke, dodao je, mora ukloniti. U zadnje je četiri godine samo u hotelijerstvo uloženo preko tri milijarde eura, utrostručen je broj hotela s četiri, a i s pet zvjezdica.

U udjelima hotela u tim kategorijama, prema Bajsu, Hrvatska prelazi europske prosjeke, međutim pojedince koji ne zadovoljavaju kriterije treba sankcionirati. 'U zadnje tri-četiri godine svaki dvadeseti hotel u Hrvatskoj je ili izgubio kategoriju ili mu je smanjena. Očito je da mi svake tri godine provodimo rekategorizaciju i time pazimo na kvalitetu', pojasnio je. Vjeruje da će nam se turisti, unatoč uloženim prigovorima, vratiti, jer, prema većini istraživanja, tvrdi, u cijeloj Europi turisti su najcjenjeniji u Hrvatskoj. Po turističkoj infrastrukturi Hrvatska je četvrta, a po kvaliteti hotelskih soba dvanaesta u svijetu.

Bajs ne smatra niti da je Hrvatska preskupa u odnosu na neke druge turističke zemlje iz regije. Navodi primjer istraživanja Austrijanaca prema kojemu je Hrvatska drugo ili treće turističko odredište po pitanju povoljnosti. Tako, primjerice, Austrijanac za 100 uloženih eura u Hrvatskoj ima protuvrijednost usluge ili robe za 135 eura, naglasio je Bajs.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi