SAGA O OSTAVCI

Bajs: Prihvatio sam Sanaderovu odbijenicu

16.04.2009 u 14:23

Bionic
Reading

'U zadnje vrijeme je bilo dosta govora o mojoj poziciji. Točno je da sam ponudio mandat premijeru. Nisu bili u pitanju politički motivi, već oni osobne naravi. U jednom trenutku bilo je mnogo prijepora oko akcijskog plana, pa sam ponudio mandat premijeru na raspolaganje, no on je odbio moju ostavku. Ja sam prihvatio njegovu odbijenicu i zahvaljujem mu na povjerenju koje mi je ukazao sada i onda kada me je imenovao', objasnio je ministar turizma Damir Bajs trakavicu oko njegovog ostanka odnosno odlaska iz Sanaderove Vlade

Bajs je istaknuo da HSS čvrsto stoji uz koalicijski sporazum koji je sklopio s HDZ-om.

Iz izvora bliskih Vladi neslužbeno doznajemo da je ministar Damir Bajs o odlasku s čelnog mjesta u Ministarstvu turizma pod pritiskom velikih očekivanja od turističke sezone i strahom da će se eventualni neuspjeh sezone personalizirati. Naime, Sanaderova Vlada je sva očekivanja za spas proračuna i gospodarstva položila na prihod od turizma.

Bajs je navodno smatrao da će, ako sezona podbaci, sav teret neuspjeha pasti na njegova pleća, pa je pričom o ostavci htio provjeriti hoće li imati podršku Sanadera. Međutim, cijela ta priča oko ostavke prilično je klimava - nitko iz Vladinih izvora nije nam htio otkriti kad je točno Bajs stavio mandat na raspolaganje. Nelogično je, naime, da ministar podnosi ostavku Vladi koja mu je ukazala povjerenje prihvativši njegov paket mjera za spas turističke sezone.

Kad je u pitanju provođenje Bajsovih mjera, iz krugova bliskih Vladi neslužbeno smo doznali da ondje strahuju da će ZAMP i HRT pružati otpor smanjenju svojim nameta ugostiteljima. Također strahuju da će se i lokalna zajednica protiviti smanjenju izdvajanja za spomeničku rentu.

'Neprimjereno je da hoteli plaćaju RTV pristojbu i u vrijeme kad nemaju gostiju', ocijenjeno je. Izvori bliski Vladi demantiraju da je Bajsova ostavka imala veze s Vladinim odbijanjem smanjivanja stope PDV-a. Isto tako, nedjelja ostaje neradna i tijekom turističke sezone.