PROBLEMI IZVOZNIKA

Bago: Više ne možemo izdržati tolike subvencije

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

'Poljoprivreda, brodogradnja i turizam nam trebaju. U tim područjima ima dobrih, ali loši, kojih je više se šlepaju uz njih, a to treba zaustaviti', poručio je Darinko Bago, predsjednik udruge Hrvatski izvoznici s okruglog stola koji je okupio vodeće hrvatske gospodarstvenike i ekonomiste

'Crno tržište u turizmu iznosi oko 20 posto, što godišnje nosi oko 10 milijardi kuna u valuti koje pritišću tečaj', istaknuo je Bago.

Govoreći o tečaju kune rekao je da je to uz porezne i parafiskalne namete još jedan udar na hrvatski izvoz, koji čini proizvod još manje konkurentnim. Gledamo ljude na televiziji koji nešto traže, a netko tu 'rupu bez dna' mora puniti da bi se njima dalo, konstatirao je.

'To je neizdrživo i to gospodarstvo više ne može održavati', kazao je.

Subvencija kroz razne oblike ima registrirano oko 14,8 milijardi kuna godišnje, ne računajući da je cijena električne energije subvencionirana za kućanstva.

'Tko će stati iza nas i nas podupirati da bi mogli puniti proračun', upitao se Bago naglašavajući da je hrvatski proizvod preskup i teško konkurentan jer je preopterećen.

Predsjednik Uprave Končar - Elektroindustrije rekao je da još nije dobio službenu obavijest o tome da li je grad Beograd odbio njihovu ponudu za isporuku niskopodnih tramvaja te je najavio da će se, ukoliko je ponuda odbijena, Končar na to žaliti.

'Vrlo smo iznenađeni procedurom, uobičajeno je da vas nakon rezultata natječaja obavijeste o tome da imate vrijeme za žalbu, a mi nismo obaviješteni već smo o tome saznali iz medija', izjavio je Bago.

Kazao je i da su u medijima pročitali da je ugovor već potpisan s drugim, španjolskim ponuđačem, što je 'krajnje neobično'.

'Oni imaju svoj zakon o javnoj nabavi, koji je sličan našem, Europska investicijska banka ima vrlo slične procedure i prema tome to je tim više vrlo neobično', kazao je Bago.

Pritom je istaknuo i kako je pročitao da su navodno opravdanje za odbijanje Končareve ponude tehnički razlozi, dok je 'natječaj imao samo jedan jedini kriterij, a to je cijena', a Končar je bio najjeftiniji.

'Apsolutno ćemo se žaliti, jer ovo ja u svojoj karijeri još nisam doživio, samo moramo vidjeti kojim pravnim lijekom. Moramo dobiti odgovor gdje se nalazimo s našom ponudom i ako nismo prihvaćeni zašto nismo prihvaćeni. Na to se uvijek mora dati i pravni poučak što učiniti u tom slučaju', zaključio je Bago.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi