MUKE ZBOG SPAJANJA

AZTN: Todorić će morati prodati 'višak' trgovina zbog Mercatora

19.06.2013 u 12:53

Bionic
Reading

Nakon spajanja Agrokora i Mercatora problematična je koncentracija Todorićevog maloprodajnog lanca na hrvatskom tržištu, upozorio je zamjenik ravnateljice AZTN-a Mladen Cerovac na konferenciji za medije AZTN-a

'Nema sumnje da bi u ovom obliku spajanja njihova koncentracija imala značajne negativne učinke. Njima je sasvim jasno da se tu, ako se spoje Agrokor i Mercator u Hrvatskoj, događa zabranjena koncentracija. No, mogu se ti učinci anulirati...', kazao je Cerovac.

AZTN-u još nije podnesena prijava za utvrđivanje Agrokorove koncentracije, ali je neformalno kontaktirano s njima. 'Oni moraju podnijeti prijavu i predložiti mjere koje su sukus svega', rekao je Cerovac.

Do sada je Konzum zauzimao 20-30 posto tržišta na nacionalnoj razini, a nakon spajanja taj bi udio skočio na 30-40 posto. 'Najmanji problem je za potrošače, a puno veći za dobavljače, jer će se naći u situaciji da teško da će ikome prodavati ako ne mogu prodavati Konzumu. Morat će jedna od mjera za početak biti zadržavanje Mercatorovih dobavljača, barem kroz neko vrijeme', kazao je zamjenik ravnateljice AZTN-a, dodavši da ima informaciju da su iz Agrokora već pregovarali s nekima o preuzimanju dijela trgovina Mercatora u Hrvatskoj.

Cerovac kaže da zna da je Agrokor već pregovarao s nekim trgovačkim lancima za prodaju Mercatora u Hrvatskoj, ali ne zna s kime niti je li nešto dogovoreno: 'Očito nisu mogli kupiti Mercator bez 'Mercatora Hrvatska', i da je da Mercator nije u Hrvatskoj dobro poslovao. Oni sada moraju značajno dezinvestirati... Gospodin Todorić se prilično isprsio u transakcij i sigurno da će nešto morati prodati pa makar i konkurentu, nego da zatvori i ne dobije ništa za to.'

'Agrokor nema drugog rješenja nego prodaju nekih trgovina', zaključio je Cerovac.