tržišta kapitala

Azijski ulagači oprezni na početku tjedna

02.10.2023 u 08:01

Bionic
Reading

Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno, a promet je mršav jer se u mnogim zemljama regije zbog praznika ne radi

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,3 posto, dok su cijene dionica u Australiji pale 0,2 posto. Na kineskim se burzama ne radi zbog Zlatnog tjedna, a zbog praznika se ne radi ni u Južnoj Koreji. Na azijskim se burzama i dalje trguje oprezno, nakon što su u trećem tromjesečju cijene dionica oštro pale.

Današnji rast Nikkei indeksa analitičari pripisuju slabosti jena, čiji se tečaj prema dolaru kreće na najnižim razinama u 11 mjeseci. To bi, smatra se, moglo potaknuti rast izvoza jer zbog slabog jena japanski proizvodi postaju konkurentniji na inozemnim tržištima.

U Australiji je, pak, burzovni indeks blago pao, što je ponajviše posljedica pada cijena dionica rudarskih kompanija zbog pada cijena sirovina.

Kako se jutros na mnogim burzama zbog praznika ne radi, pozitivni pokazatelji iz kineskog gospodarstva nisu izazvali osobitu reakciju.

Tijekom vikenda je objavljeno službeno izvješće prema kojemu je PMI indeks proizvodnih aktivnosti u rujnu porastao na 50,2 posto, sa 49,7 bodova mjesec dana prije, što predstavlja prvi rast aktivnosti nakon šest mjeseci.

Na tržišta nije osobito utjecala ni vijest da je izbjegnuto zatvaranje državnih službi u SAD-u jer je u Kongresu u nedjelju postignut dogovor o privremenom financiranju tih službi do polovice studenoga.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta dodatno porasla, pa je trend jačanja američke valute ušao u 12. tjedan.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 106,25 bodova, blizu najviše razine u 10 mjeseci, dok je u petak navečer iznosio 106,17 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 149,40 na 149,75 jena, najvišu razinu u 11 mjeseci.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0565 dolara, dok je u petak navečer iznosila 1,0578 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle, nastavljajući uzlazni trend, nakon što su u trećem tromjesečju skočile više od 25 posto. Cijena barela na londonskom tržištu porasla je jutros 0,26 posto, na 92,45 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,26 posto, na 91,05 dolara.