SVJETSKA TRŽIŠTA

Azijske burze pale, dolar ojačao na početku tjedna

05.02.2024 u 09:14

Bionic
Reading

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u ponedjeljak pale, dok je dolar ojačao nakon što je predsjednik Feda Jerome Powell kazao da će središnja banka oprezno smanjivati kamate

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,00 sati u minusu oko 1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Južnoj Koreji, Australiji i Šangaju pale između 0,2 i 1,8 posto.

Pad cijena dionica u Hong Kongu i Šangaju posljedica je, kao i prošloga tjedna, sporog rasta kineskog gospodarstva i strahovanja od produbljivanja krize na nekretninskom tržištu.

Tako su kineski burzovni indeksi skliznuli na nove najniže razine u pet godina, a ulagače nisu ohrabrile ni nove poticajne mjere kineske središnje banke. Od danas, naime, na snagu stupa odluka o manjem izdvajanju obvezne rezerve banaka, što bi trebalo potaknuti kreditiranje, a time i rast gospodarstva.

Ni na ostalim azijskim burzama ne vlada ništa bolje raspoloženje jer je sve jasnije da središnje banke zapadnih zemalja neće početi smanjivati kamatne stope tako brzo kako su se ulagači nadali.

U petak su novi podaci pokazali da je u SAD-u broj zaposlenih u siječnju porastao znatno više nego što se očekivalo, a neočekivano snažno porasle su i plaće.

To znači da će potrošnja, a time i pritisci na inflaciju i dalje biti pojačani. Zbog toga su sasvim splasnule nade ulagača da će Fed početi smanjivati kamate već u ožujku.

Tim više što je u nedjelju navečer predsjednik Feda Powell u intervjuu u emisiji '60 Minutes' kazao da će središnja banka biti oprezna prilikom smanjenja kamata i da će to vjerojatno biti znatno sporijim tempom nego što se na tržištu očekuje.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

Zbog toga je na valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta dosegnula najvišu razinu u osam tjedana.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 104,18 bodova, dok je u petak navečer iznosio 103,96 bodova.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 148,40 na 148,60 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0775 dolara, dok je u petak navečer iznosila 1,0785 dolara.

Cijene su nafte, pak, blago porasle, nakon što su prošloga tjedna potonule više od 7 posto. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,32 posto, na 77,60 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,18 posto, na 72,40 dolara.