DOPUNSKE MJERE

Avio linijama Bajs pojačava predsezonu

13.04.2011 u 09:21

Bionic
Reading

Za tri dopunske mjere za jačanje pred i posezone izdvojeno je ukupno 19 milijuna kuna, a temeljem tih se mjera u Hrvatskoj očekuje gotovo pola milijuna turista više, istaknuo je ministar turizma Damir Bajs prilikom potpisivanja ugovora za udruženo oglašavanje s predstavnicima zrakoplovnih kompanija, među njima i s drugim po veličini njemačkim zrakoplovnim prijevoznikom Air Berlin koji po prvi put uvodi izravne letove za Hrvatsku

Ta kompanija od 3. svibnja uvodi izravne letove iz njemačkih gradova za Rijeku, Dubrovnik i Split.

'Cilj nam je povezati Hrvatsku s Njemačkom, ali i preko naših njemačkih zračnih luka s drugim tržištima na kojima prometujemo', kazao je direktor linijskog prometa Air Berlina Christian Lesjak

Ministar Bajs kazao je da su ovi ugovori još jedan iskorak naprijed za sezonu 2011.

'Dobre najave u siječnju ove godine potaknule su nas na jačanje aktivnosti, posebice za predsezonu i posezonu', rekao je.

Tri dopunske mjere za jačanje pred i posezone odnose se na oglašavanje s Hrvatskom turističkom zajednicom (HTZ) zračnih prijevoznika koji ostvare posebne charter letove za Hrvatsku u pred i posezoni, na organizatore putovanja koji u tom razdoblju za Hrvatsku imaju programe s organiziranim zračnim, odnosno autobusnim ili željezničkim prijevozom.

HTZ je već u siječnju potpisao redovne ugovore za udružene tržišne aktivnosti i udruženo oglašavanje u ovoj godini, a temeljem tih, kao i ugovora o dopunskih mjera, ove se godine predviđa dolazak ukupno 3,3 milijuna turista, odnosno milijun više u odnosu na potpisane ugovore u 2010. godini, kazao je Bajs.

Temeljem svih ugovora, kako je rečeno, očekuje se i više od 1,1 milijun tzv. avio-gostiju, što je dvostruko više u odnosu na turističku 2010. godinu, a u pred i posezoni očekuje se više od 840 tisuća turista, ili gotovo tri puta više nego 2010.

Ministar napominje i kako su započala tek prva zapošljavanja u turizmu na pripremi turističke sezone koja kreće s Uskrsom, te da je doprinos turističkog sektora u zapošljavanju prisutan ali ne i presudan.

Ugovor o udruženim marketinškim aktivnostima s HTZ-om potpisao je danas i direktor Croatia Airlinesa Srećko Šimunović koji je naglasio da kompanija bilježi porast broja putnika za oko 25 posto u odnosu na prošlu godinu, zahvaljujući dijelom i mjerama potpore.

Predsjednik Zajednice zračnih luka Hrvatske i direktor Zračne luke Split Lukša Novak ističe da su hrvatske zračne luke ostvarile prošle godine rast od 6 posto i imale 5,2 milijuna putnika, dok se za ovu godinu predviđa rast od 5 posto i 85 zračnih prijevoznika ukupno bi prevezlo 5,5 milijuna putnika.

Također je pozdravio ulaganja u zračne luke koja su, kako je rekao, opravdana s obzirom na brz povrat uloženih sredstva.

Direktor Zračne luke Zagreb Tonči Peović ističe kako je promet te luka u prva tri mjeseca ove godine porastao za više od 10 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje te izrazio nadu da će se taj trend nastaviti i tijekom ostatka godine.

Državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Danijel Mileta kazao je da to ministarstvo ove godine za razvoj domaćih zračnih luka planira izdvojiti ukupno 23 milijuna kuna.