uzdrmano tržište rada

Austrijanci traže tisuće kvalificiranih radnika, evo u kojim sektorima

07.02.2022 u 14:05

Bionic
Reading

Čak 83 posto austrijskih tvrtki suočeno je s velikim nedostatkom odgovarajuće radne snage.

Austrijski poduzetnici suočavaju se s velikim nedostatkom odgovarajuće radne snage. Čak 83 posto njih navodi da nedostatak kvalificiranog osoblja predstavlja najveću prijetnju njihovom opstanku, pokazala je studija Ernst & Young Österreich objavljena ovih dana u Beču.

"Problem nedostatka radne snage pogoršao se tijekom pandemije covida-19", rekao je Erich Lehner iz austrijske podružnice Ernst & Younga, koja je provela istraživanje na više od 600 austrijskih tvrtki.

Kako se vidi iz izvješća koje su sažele strane novinske agencije, to također koči oporavak austrijskoga gospodarstva nakon zdravstvene krize.

  • +3
Građevinarstvo je među najpogođenijim sektorima / Ilustrativna galerija Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Poslodavci u svim austrijskim saveznim državama imaju problema, a najgore je u sektoru turizma, logistike, građevinarstva i energetike. Samo dva posto ispitanih poduzetnika reklo je da ne osjećaju probleme u pronalaženju kvalificirane radne snage. Čak 83 posto poslodavaca reklo je da se susreću s 'velikim problemima' na ovom području.

"S obzirom na demografske trendove, osiguravanje kvalificirane radne snage jedan je od najvećih izazova u nadolazećim desetljećima, kako za politiku tako i za gospodarstvo i znanost", upozorio je Lehner.