visoka inflacija

Planirate na odmor u Austriju? Pripremite se, sve će višestruko poskupjeti, a imaju i problem s radnom snagom

15.06.2022 u 22:27

Bionic
Reading

Odmor u Austriji odsad će biti znatno skuplji. Svatko tko ove godine odluči posjetiti ovu zemlju, morat će dublje posegnuti u džep. Unatoč tome što je broj rezervacija jako porastao, hotelijeri će povećati cijene svojih usluga, a poneki restorani neće biti otvoreni baš svaki dan

Inflacija u Austriji nedavno je prešla osam posto, odnosno nešto je viša nego u Njemačkoj, gdje je u svibnju iznosila 7,9 posto. Austrijska vlada je stoga sastavila paket pomoći vrijedan milijarde eura. Posebice su porasle cijene hrane i energenata, što naravno utječe i na poslovanje austrijskih hotelijera, zbog čega Austrijska gospodarska komora očekuje nagli rast cijena.

'Očekuje se rast cijena 10 – 15 posto u svim prodajnim kanalima i na svim emitivnim tržištima', procjene su austrijske državne tajnice za turizam Susanne Kraus-Winkler. Pojedine cijene skočit će već na ljeto, a neke tek najesen. Predviđa se da to neće utjecati na potrošače jer je želja za putovanjima trenutačno na visokoj razini, piše BR24.

S druge je strane Austrijski institut za ekonomska istraživanja (Wifo) nedavno izračunao da su cijene smještaja i restorana u posljednje vrijeme neproporcionalno puno porasle, kako u odnosu na ukupnu inflaciju, tako i u odnosu na ostale zemlje članice EU-a.

Ipak, austrijski čelnici optimistični su glede ljetnih brojki u turizmu jer postoji velika potražnja za odmorom u planinama kao što su Tirol ili Vorarlberg ili na jezerima Salzkammerguta ili Koruške. Interes posebice raste sada, nakon popuštanja pandemijskih mjera, a najviše među stanovnicima susjednih zemalja, Njemačkoj, Češkoj i zemljama Beneluksa.

Park prirode Lobau u Austriji Izvor: EPA / Autor: CHRISTIAN BRUNA

No treba uzeti u obzir da hoteli i restorani prolaze kroz velike strukturne promjene. Najveći problem s kojim se suočavaju je nedostatak radne snage, zbog čega bi pojedini restorani mogli biti zatvoreni jedan ili dva dana tjedno ili će raditi samo po danu. U ovoj austrijskoj industriji naime nedostaje 35.000 zaposlenika, a više od 70 posto restorana i hotela očajnički traži kvalificirano osoblje.

Stoga se zahtjeva da se pojednostave uvjeti zapošljavanja ljudi iz trećih zemalja. Prema podacima Privredne komore u Beču, pojedini poslodavci već su počeli nuditi veće plaće za radnike, ali i to povećanje plaća će naposljetku platiti turisti. Sindikati se pak žale da su plaće u ovoj branši i dalje preniske.