nezamislivi iznos

Apple je postao prva tvrtka u povijesti koja vrijedi bilijun dolara

02.08.2018 u 18:29

Bionic
Reading

Američki Apple postao je u četvrtak prvo dioničko društvo u povijesti čija je vrijednost na burzi dosegnula bilijun dolara. Apple, kojeg je u svojog garaži osnovao pokojni Steve Jobs 1976. godine prvotno je bio proizvođač računala Mac, a pravi uzlet donijeli su mu pametni telefoni i ekonomija mobilnih aplikacija

Na burzi u New Yorku u četvrtak dionice Applea porasle su na razinu od 207 dolara što je dovoljno da kapitalizacija te kompanije dosegne bilijun dolara. Bilijun je inače broj kojim se označava 1000 milijardi, ili milijun milijuna, što je buni dosta ljudi, pogriješio je primjerice i Ivica Todorić.

Dionice Applea porasle su devet posto od utorka nakon što su iz kompanije objavili da očekuju nešto bolje poslovne rezultate.

Na burzu su uvršeni 1980. godine i od tada dionica Applea porasla je nevjerojatnih 5000 posto. Vrijednost Applea od 1000 milijardi dolara, znači da je sama tvrtka vrijedna kao 20 hrvatskih BDP-a - vrijednosti svih proizvoda, investicija, usluga i izvoza koji se postignu u jednoj godini.

  • +10
Koliko doista znate o Appleu? Izvor: 9 to 5 Mac / Autor: 9 to 5 Mac