LJERKA PULJIĆ OTKRILA

Ante se od devetnaeste priprema za preuzimanje Agrokora

18.03.2010 u 13:55

Bionic
Reading

Na konferenciji Budućnost obiteljskih tvrtki u organizaciji časopisa Lider najviše je pozornosti privuklo izlaganje starije izvršne potpredsjednice Agrokora koja je vrlo otvoreno opisivala kako je obitelj Todorić, od oca obitelji do unuka, uključena u funkcioniranje koncerna, a mnoge okupljene iznenadila je ponosnim isticanjem da vodstvo kompanije nerijetko zajedno radi i subotom i nedjeljom

'Agrokor je jedna od rijetkih tvrtki koja se ne stidi priznati da je obiteljska kompanija. U Hrvatskoj postoji negativna percepcija prema njima, pa se mnoge ne žele nazivati obiteljskim. Obiteljske tvrtke država nikad neće spašavati, čak je prisutna i stigma prema obiteljskim kompanijama, kad dobivamo potpore ili poticaje iako smo nositelji razvoja i ulaganja', istaknula je Ljerka Puljić, starija izvršna potpredsjednica Agrokora, na konferenciji Budućnost obiteljskih tvrtki, koju organizira časopis Lider.

Ljerka Puljić uskočila je umjesto najavljenog, za priču o obiteljskim tvrtkama najzanimljivijeg gosta, nasljednika Agrokora, najstarijeg sina Ivice Todorića, Ante Todorića koji se ispričao poslovnim obavezama. 'Žao mi je što s nama nije naš nasljednik Ante, koji se ozbiljno priprema za preuzimanje koncerna i koji je od svoje devetnaeste uključen u ovaj biznis. Kada je počinjao, dizao se u cik zore da bi već u šest sati otkupljivao voće na zagrebačkoj veletržnici za Konzum, a danas je potpredsjednik koncerna.'

Ova izvršna potpredsjednica kaže da je jedna od rijetkih osoba koja je 'akvizirana', odnosno koja je u Agrokor ušla iz druge tvrtke prije šesnaest godina te, iako baka obitelji Todorić nosi prezime Puljić, Ljerka nije dio obitelji.

Opisujući uspjeh Agrokora, koji je nastao kao mali obiteljski biznis, Puljić smatra da su zaslužni talent i vizija Ivice Todorića te ulaganje u znanje. 'Kad sam došla 1994, formirali smo bazni portfelj kompanije kupujući u sekundarnoj privatizaciji dionice od malih dioničara. Svi smo prošli edukaciju, koristili smo intenzivno svjetske konzultante, da bismo postavili jasnu organizaciju', gorljivo je objašnjavala jedna do ključnih suradnica Ivice Todorića, poznata po svojoj vrlo angažiranoj lojalnosti.

Premda koncern ima 35 tisuća zaposlenih, naglasila je da postoji stalna komunikacija predsjednika uprave s kompanijama članicama te 'iako imaju velik broj ljudi u upravi, još uvijek je vlasnik i CEO onaj koji direktno upravlja njihovom piramidom'. S iskrenim divljenjem Puljić je opisala Ivicu Todorića kao sjajnog motivatora koji je u stanju mobilizirati ljude da rade 24 sata na dan.

'Radimo subotom i nedjeljom, to su najbolji dani za razvijanje strategije. Članovi uprave tada se nađu s predsjednikom i mirno raspravljamo. Često subotom navrate unuci obitelji Todorić, igraju se za laptopom, ali to se radi planski da bi se osigurala budućnost kompanije', opisala je Puljić uvođenje najmlađih članova obitelji u ideju Agrokora. Puljić je uvjerena u to da je Agrokor, što se tiče nasljeđivanja, na najboljem putu da traje još nekoliko stotina godina.