OČEKUJU RAST PRIHODA I DOBITI

Analitičari Erstea: Naberite se dionica AD Plastika

13.04.2015 u 15:16

Bionic
Reading

U Erste banci očekuju da će AD Plastik Grupa završiti i ovu godinu s prihodom iznad 960 milijuna kuna, uz skok dobiti s prošlogodišnjih 1,3 milijuna kuna na otprilike 27 milijuna kuna, te su dali preporuku za tu dionicu 'akumulirati', postavivši njezinu ciljanu cijenu na 105 kuna u roku od godine dana

U zadnjih nekoliko mjeseci dionica AD Plastika pretrpjela je znatne prodajne pritiske pod utjecajem izloženosti kompanije ruskom tržištu, navodi se u najnoviji analizi analitičara Erste banke, objavljenoj u ponedjeljak.

Iako je određeni pad cijene bio očekivan uslijed geopolitičkih zbivanja, prema procjeni analitičara Erstea prodajni pritisci su bili pretjerani s obzirom na zdrave temelje koje kompanija ima na ostalim tržištima.

Stoga preporučaju 'akumulirati' dionicu AD Plastika, uz jednogodišnju ciljanu cijenu od 105 kuna, što predstavlja potencijal rasta od približno 13 posto.


'Blagi oporavak ruske rublje trebao bi donijeti određeno olakšanje na tečajnim razlikama u ovoj godini. Kompanija je ugovorila mjesečni obračun cijena na tom tržištu, što bi ubuduće trebalo reducirati štetu od kolebljivosti ruske valute. Iako je očekivanje za rusko tržište automobila i dalje skromno, AD Plastik bi po svemu sudeći tamo trebao imati bolje performanse od samog tržišta, s obzirom na nove modele automobila koji kreću ove godine, u prvom redu Duster', navodi se u analizi.

S druge strane, dodaje se, snažan oporavak tržišta automobila u EU bi trebao dati veliki impuls matici, koju očekuju dvoznamenkaste stope rasta u ovoj godini.

Analitičari Erste banke očekuju da rezultati matice i rumunjskog pridruženog društva Euro APS, nadmaše slabosti iz Rusije. Zbog baznog efekta pomaci bi trebali biti vidljivi već u prvoj polovini godine, s obzirom da je serijska proizvodnja za ključni Edison projekt krenula tijekom trećega kvartala prošle godine, procjenjuju.

Nastavak rasta u pridruženom društvu Euro APS znatno pridonosi cjelokupnoj vrijednosti dionice. Zahvaljujući isporuci za Dacia vozila, pridruženo društvo bilježi rekordne rezultate i u velikoj mjeri pridonosi cjelokupnoj pozitivnoj slici o dionici, ističe se u analizi.

'Ersteova procjena vrijednosti 50 posto udjela u Euro APS-u, koliki je vlasnički udio AD Plastika, iznosi oko 44 milijuna eura, dok se cjelokupna AD Plastik grupa na burzi trguje na oko 50 milijuna eura, što ulijeva dodatnu sigurnost u postojanje potencijala rasta u dionici AD Plastika', kaže se dalje.

U Ersteu očekuju da će cijela AD Plastik grupa završiti godinu s prihodom iznad 960 milijuna kuna, uz skok dobiti s prošlogodišnjih 1,3 milijuna kuna na oko 27 milijuna kuna u ovoj godini.

Cijena dionice AD Plastika u ponedjeljak je na Zagrebačkoj burzi ojačala dva posto, nadomak 95 kuna..