PREUZIMANJE U SLOVENIJI

Američki investicijski fond novi vlasnik Nove kreditne banke Maribor

30.06.2015 u 11:26

Bionic
Reading

Američki investicijski fond Apollo završio je višemjesečne pregovore o kupnji druge najveće slovenske banke Nove kreditne banke Maribor (NKBM), a ugovor o tome trebao bi biti potpisan u utorak popodne, objavili su u utorak slovenski mediji koji se pozivaju na dobro informirane izvore.

Nadzorni odbor banke trebao bi se sastati u 12 sati, a popodne će o poslu biti riječi na konferenciji za novinare, nakon što ugovor i konačno odobri Slovenski državni holding (SDH), ustanova zadužena za vođenje državnog portfelja i privatizaciju.

Prema neslužbenim podacima, druga najveća slovenska banka, koja je u 100-postotnom vlasništvu države, prodaje se fondu iz New Yorka koji upravlja sa skoro 200 milijardi eura imovine za između 200 i 250 milijuna eura.

Kako navode mariborski "Večer" i ljubljansko "Delo", pregovori su se zadnjih mjeseci bili zakomplicirali zbog pitanja loših plasmana banke u drugim državama, a sada je s Apollom dogovoreno da će rizik potencijalnih gubitaka iz tih poslova biti podijeljen između investitora i slovenske države kao dosadašnje vlasnice banke.

Slovenska vlada obvezala se na privatizaciju druge svoje najveće banke na zahtjev Europske komisije 2013. godine, a u sklopu spašavanja bankarskog sektora koji je tada imao velike gubitke i loše kredite. U banku NKBM Slovenije je od tada u obliku dokapitalizacije uložila 800 milijuna eura.