veselo na wall streetu

Američki burzovni indeksi ponovo skočili, ulagači ne očekuju promjene nakon izbora

04.11.2020 u 18:16

Bionic
Reading

Američki burzovni indeksi ponovo su snažno porasli u srijedu u prvim satima trgovanja na Wall Streetu budući da ulagači ne očekuju veću promjenu snaga u Senatu nakon izbora koja bi značila stroži nadzor tržišnog natjecanja i veće poreze. Najviše je porastao indeks dionica tehnoloških kompanija Nasdaq, za 4,06 posto, na 11.614,24 boda. Indeks S&P 500 bio je u plusu gotovo tri posto i iznosio je 3.469 bodova. Dow Jones Industrial Average porastao je 2,3 posto, na 28.112,67 bodova.

Dionice tehnoloških i kompanija u sektoru zdravstvene skrbi poskočile su zbog sve manjih šansi za veliku pobjedu demokrata u izborima za trećinu mjesta u Senatu, što po procjeni trgovaca znači i manje šanse za stroži nadzor tržišnog natjecanja i za poreze na kapitalnu dobit.

"Sve mi se više čini da se ovi izbori neće puno toga promijeniti, čak i ako Biden pobijedi", smatra Peter Kraus, bivši direktor u Goldman Sachsu i osnivač tvrtke za upravljanje imovinom Aperture Investments.

"Odnos snaga u Senatu vjerojatno se neće bitno promijeniti. Čini se da je vrijeme prijedloga zakona o poticajima, ulaganja u infrastrukturu, značajne proračunske potrošnje i poreznih promjena iza nas", dodaje.  

Donald Trump pobijedio u Floridi, Ohiu i Teksasu ali njegov izazivač, demokratski kandidat Joe Biden izjavio je da ga pobjeda u tri ključne savezne države u Rust Beltu vodi u Bijelu kuću.

Nakon što je pretekao Trumpa u Wisconsinu, Biden je ponovo stekao status favorita i na internetskim kladionicama, prema podacima tri tvrtke za prikupljanje podataka.

Ulagači ističu da priželjkuju jasan izborni rezultat budući da će utrti put novom paketu poticaja za koronakrizom poljuljano američko gospodarstvo. Analitičari su istaknuli da tržištu ne bi smetala ni jasna Trumpova pobjeda.