SKOK PRIHODA I DOBITI

Američka akvizicija poduprla rezultate Deutsche Telekoma i u prvom tromjesečju

12.05.2021 u 12:47

Bionic
Reading

Njemački telekomunikacijski div Deutsche Telekom izvijestio je u srijedu o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, ponovo istaknuvši akviziciju Sprinta koja je bila snažan motor rasta američkog poslovanja.

Neto prihod DT-a poskočio je u prvom tromjesečju za trećinu, na 26,39 milijardi eura.

Prilagođena dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA), bez troškova najamnina, porasla je 41,3 posto, na 9,245 milijardi eura, ponajprije zahvaljujući T-Mobileovoj akviziciji Sprinta u SAD-u, tumače u Deutsche Telekomu.

Kada se isključe promjene u sastavu grupe i utjecaj valutnih tečajeva, prihod je porastao 7,1 posto, a prilagođena EBITDA, bez troškova najamnina, za 8,3 posto, pokazuje izvješće.

Neto dobit uvećana je 2,2 posto, na 936 milijuna eura, a nisku stopu rasta u usporedbi s EBITDA u DT-u objašnjavaju većim troškovima kamata, deprecijacije i amortizacije, većim otpisima i povećanim vlasničkim udjelima manjih dioničara.

Prilagođena neto dobit pala je 6,5 posto, na 1,2 milijarde eura.

Grupa je u prvom tromjesečju povećala ulaganja za 27,7 posto, na 4,3 milijarde eura, kada se isključe koncesije za radijske frekvencije.

"Održavamo zamah i nastavljamo našu uspješnu priču o rastu. Podaci o broju naših klijenata i ključni financijski pokazatelji na dobrom su putu rasta na obje strane Atlantika", rekao je glavni financijski direktor Christian Illek.

Prihod američke podružnice, koja je već objavila poslovno izvješće za prvo tromjesečje, poskočio je 77,4 posto, na 19,9 milijardi dolara. EBITDA bez troškova najamnina udvostručena je na 6,9 milijardi dolara.

T-Mobile privukao je u prvom tromjesečju u SAD-u 1,4 milijuna novih klijenata i sada ih ima ukupno 103,4 milijuna, uključujući 773 tisuće pretplatnika.

Nakon podignutih godišnjih smjernica za američku podružnicu, Deutsche Telekom povisio je procjene i za europski dio poslovanja.

Sada očekuju da će prilagođena dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije, bez troškova najma, ove godine premašiti 37 milijardi eura. Do sada su očekivali da će iznositi oko 37 milijardi eura.