DVIJE ILI TRI DECIMALE?

Ako vjeruju Vladi, javnim službenicima će plaće rasti. Ako ne - neće

04.12.2015 u 16:08

Bionic
Reading

Državni zavod za statistiku potvrdio je danas da je hrvatski BDP u trećem kvartalu porastao za 2,8 posto čime su se stekli uvjeti za rast osnovice plaća u javnom sektoru za šest posto, osim ako se ne računa prosjek na tri decimale

Podsjetimo, sporazum sindikata i Vlade iz 2006. predviđa rast plaća ako BDP u prosjeku dva kvartala na međugodišnjoj razini poraste dva i više posto.

Nakon objave prvih rezultata ostalo je neizvjesno hoće li se prosjek zadržati na dva posto, a iz Vlade su neslužbeno poručili da treba pričekati detaljne podatke i objavu stope na dvije decimale.

Prema konačnim podacima 'na dvije decimale', realna stopa rasta BDP-a u trećem kvartalu bila je 2,84 posto, a u drugom 1,16 posto. Dakle, aritmetička sredina pokazuje da je BDP u prosjeku u ta dva kvartala porastao točno dva posto čime je ispunjen glavni preduvjet za povišicu iz sporazuma Vlade i sindikata.

Međutim, ako se prosjek računa na tri decimale, aritmetička sredina iznosi 1,999 posto i tada sporazum sa sindikatima nije ispunjen.

Podsjetimo, Vilim Ribić, čelni čovjek Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja rekao je da sindikati neće bezuvjetno inzistirati na poštovanju sporazuma, ali da će odustati od sporazuma jedino ako im premijer buduće vlade izađe s čvrstim argumentima protiv.

Inače, rast osnovice za plaće javnih službenika za šest posto koštao bi proračun 1,8 milijardi kuna.