SINDIKATI KRITIZIRALI VLADU

Ako si ne možete kupiti cipele i kacigu, ne možete ni raditi!

17.08.2012 u 15:06

Bionic
Reading

Vlada se prijedlogom Zakona o zaštiti na radu neukusno i preko svake mjere, degutantno, pod krinkom demokracije, a zapravo manipuliranjem javnošću, dodvorava krupnom kapitalu, upozorili su Nezavisni hrvatski sindikati na današnjoj konferenciji za novinare

Ubuduće bi poslodavac mogao od radnika tražiti da sam sudjeluje u troškovima provedbe zaštite na radu. Drugim riječima, od radnika na gradilištu, primjerice, poslodavac bi mogao tražiti da si sam kupi odgovarajuću kacigu i cipele. Nadalje, radniku bi se, bilo doslovce o glavu ili 'samo' preko novčanika, moglo obiti ako odbije raditi zbog opasnosti po život i zdravlje koje uzrokuju propusti poslodavca u provedbi mjera zaštite na radu.

Prekršaj za poslodavca, naime, ne bi više bio to što nije osposobio radnika za rad ili ako nije osigurao posebnu zaštitu na radu trudnicama, maloljetnim radnicima i radnicima sa smanjenim radnim sposobnostima. A posve slobodno može tražiti od radnika da rade u građevinama koje su opasne po sigurnost i zdravlje.


Sve te neslućene mogućnosti svima koji su uvijek gunđali o pretjeranim troškovima zaštite na radu - jer što je to sigurnost i zdravlje radnika - mogao bi pružiti Vladin prijedlog Zakona o zaštiti na radu koji sindikati iz niza razloga nazivaju 'demokratskim ruglom'.

Prijedlog Zakona o zaštiti na radu, koji je resorni ministar Mirando Mrsić dao u javnu raspravu usred ljeta i godišnjih odmora, a uz neviđenu dozu ignorancije Vladinog savjetodavnog tijela, Nacionalnog vijeća za zaštitu na radu, demokratsko je ruglo, upozorila je dr. sc. Svjetlana Šokčević iz NHS-a, inače članica Vijeća te profesorica na Visokoj školi za sigurnost i jedna od najboljih stručnjakinja u području zaštite zdravlja i sigurnosti na radu u Hrvatskoj.

Pored toga što Vlada nastavlja ignorirati socijalne partnere, kako sindikate, tako i poslodavce, a i sve ostale koji se ne slažu s njezinim mišljenjem te tako pokazuje autizam, kako je kazao šef NHS-a Krešimir Sever, na prijedlogu ovog zakona vidi se dodatno degradiranje radničkih i građanskih prava kada su u pitanju zdravlje i život te se 'otvaraju prostori' koji bi se prije očekivali na tihooceanskim otocima.

S obzirom da Vlada i dalje nastavlja praksu svojega shvaćanja javne rasprave posve suprotno onome što ona jest pa tako kad se i udostoji uključiti zainteresirane strane, to čini u krajnjim fazama, a prijedloge treba doslovce fantastičnom umješnošću loviti razbacane u virtualnim bespućima, odnosno po raznim poluslužbenim stranicama u čudnim formatima, uglavnom svugdje osim na službenoj stranici resornog ministarstva - možda zato jer je ni dan danas nema - NHS je odlučio upozoriti na nekoliko ključnih nebuloza iz, kako smatraju, posve neupotrebljivog Vladinog prijedloga.

Uz već spomenuta kršenja prava na sigurnost radnika, razloga za brigu imaju apsolutno svi jer ubuduće poslodavac ne bi bio odgovoran pa tako ne bi mogao biti ni kažnjen ako uzrokuje smrt slučajnog građanina kao što je to bio slučaj Karlovačke pivovare u vlasništvu Heinekena. Podsjetimo, Vrhovni sud je nedavno potvrdio da su nedopuštene preinake instalacije kod tog poslodavca uzrokovale trovanje u ljudskom okolišu tvornice, zbog čega je jedan građanin umro. Na to je upozorila i profesorica Šokčević, objasnivši da se novim zakonskim prijedlogom brišu odredbe premosnice između različitih zakona te propisa o zaštiti ljudskog - životnog - okoliša.

Sve to samo je dio izuzetno problematičnog prijedloga u kojemu su ignorirane i europske direktive, a zbog čega se NHS kani žaliti i Europskoj komisiji, uz zaključak da ministar Mrsić uopće ne zna raditi svoj posao, dok je Vladi samo u interesu na krajnje degutantan način dodvoriti se krupnom kapitalu.