CRNE PROGNOZE

Ako padne euro EU prijeti recesija s dvostrukim dnom

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 12.06.2012 13:13
  • Objavljeno 12.06.2012 u 13:13
Euri euro eurozona kriza dug

Euri euro eurozona kriza dug

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

'Ukoliko Grčka istupi iz eurozone, na tržištu valuta će se dogoditi pad eura na 1,20 prema dolaru', prognoza je Petera Leonidoua, voditelja prodaje u Alpari Financial Services Ltd. jednog od najbrže rastućih ponuđača usluga online forex trgovanja

Politička nestabilnost koja proizlazi iz Grčke te nedostatak samopouzdanja investitora da će vlada Španjolske ovladati situacijom nad bankama prigušili su povjerenje prema euru i pojačali potražnju za 'sigurnim utočištem', što je dolar učinilo najtraženijom valutom na tržištu. Posljedice nestabilnosti eura uvelike su utjecale i na druge glavne valute kao što su britanska funta, uslijed čega su njihove vrijednosti pale u odnosu na dolar, učvršćujući poziciju američke valute kao sigurnog ulaganja.

Peter Leonidou, voditelj prodaje u Alpari FS, razmotrio je moguće posljedice po euro i Europsku uniju u slučaju da Grčka doista istupi iz eurozone.

'Ukoliko Grčka istupi iz eurozone, na tržištu valuta će se dogoditi pad eura na 1,20. No u idealnoj situaciji omjer eura u odnosu na dolar treba pojačati tako da, u slučaju pada, vrijednost europske valute neće trenutno dostići zabrinjavajuću razinu. Što je još važnije, ukoliko Grčka istupi iz eurozone, ne samo da će vrijednost eura drastično pasti, nego će se Europa susresti s milijardama dolara financijske izloženosti. Ta izloženost zabrinjava i banke, uslijed čega su mnoge nacionalizirane tijekom proteklih tjedana. Ukoliko euro padne na 1,20 Europa bi se mogla susresti s recesijom s dvostrukim dnom', rekao je Leonidou.

No, grčki izlazak iz eurozone mogao bi imati i drugih posljedica, ne samo za valutu već i za Europsku uniju.

'Za Europsku uniju to će značiti otvorena vrata za izlazak i drugim zemljama kao što su Španjolska i Italija, što može stvoriti opasan domino-efekt koji bi mogao naškoditi ostalim zemljama članicama, bankama, državama i poslovanju diljem svijeta. Valuta bi mogla izgubiti na vrijednosti na tržištima, što bi naškodilo međunarodnoj trgovini i povuklo druge 'načete' ekonomije u krizu. Dolar bi u tom slučaju mogao dominirati tržištem valuta što bi moglo dovesti do devalvacije drugih ključnih valuta i ozbiljnog narušavanja ravnoteže tržišta. Ono što je sigurno je da će sljedeći krug izbora u Grčkoj, koji će se održati 17. lipnja, biti iduća prekretnica za euro', zaključuje Leonidou.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi