STUDENT UPOZORAVA:

'Ako ćemo slušati Udrugu Lipa, slijedi nam teška recesija'

13.02.2016 u 09:57

Bionic
Reading

Krajem siječnja studenti Ivan Majić i Matej Bule na okruglom stolu Udruge Lipa prezentirali su prijedlog državnog proračuna koji je u medijima intenzivno popraćen te pohvaljen kao pravi primjer rezova koje treba provesti. Ponukalo je to studenta Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Karla Vujevu da odgovori Udruzi Lipa i to tekstom u kojem argumentira kako bi nas 'bolni rezovi' odvukli u recesijsku spiralu

Tekst je objavljen na portalu Banka.hr i Vujeva u njemu navodi kako kritički reagira na iznesene teze i zaključke Majića i Bule.

'Temeljni je povod izjava jednog od autora kojom se tvrdi da, ako se ne provede zamišljena fiskalna konsolidacija, slijedi kolaps javnih financija', piše Vujeva te podcrtava:

'Ipak, točnije bi bilo reći gotovo suprotno: ako se provede fiskalna konsolidacija u modalitetu koji je prezentiran, slijedi agresivna recesivna spirala u cijeloj ekonomiji.'

'Nije naodmet napomenuti da tzv. mjere štednje, odnosno fiskalna konsolidacija u uvjetima nedovoljne potražnje, djeluje iznimno prorecesivno (...) empirija pokazuje da je vrlo rijetko u suvremenoj povijesti štednja rezultirala ekonomskim rastom i razvojem', jedna je od Vujevićevih teza.

Cijeli tekst pročitajte na portalu Banka.hr