BAJS NAJAVIO

Akcijski plan za turizam do kraja mjeseca

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 03.03.2009 15:32
  • Objavljeno 03.03.2009 u 15:08
plaža

plaža

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Ivo Ravlić

Ministarstvo turizma u sklopu antirecesijskih mjera hrvatske Vlade priprema akcijski plan za turizam kojim će razraditi dopunske aktivnosti za turističku promociju na stranim i domaćem tržištu te za povećanje konkurentnosti turističkog proizvoda, najavio je danas na Plitvičkim jezerima ministar turizma Damir Bajs.

Te bi mjere trebale biti gotove do kraja ožujka u konzultacijama s turističkim sektorom, rekao je Bajs na prvoj sjednici Povjerenstva za pripremu turističke sezone 2009. godine održanoj u hotelu Jezero u sklopu NP Plitvička jezera. Na sjednici su osim predstavnika Minsitarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice sudjelovali i predstavnici 30-ak drugih institucija, ministarstava, državnih institucija i javnih ustanova koje su i članovi Povjerenstva. Cilj Povjerenstva je, kao i svake godine, dobro pripremiti turističku sezonu, te na vrijeme sve učiniti da se turisti kada dođu u Hrvatsku tu dobro i osjećaju i budu dobro prihvaćeni, naglasio je Bajs.

Najavio je i da će se nakon Svjetske turističke burze, koja se u Berlinu održava idući tjedan, sastati s predstavnicima turističkog sektora i direktorima stranih predstavništava Hrvatske turističke zajednice, jer će se tada znati više o tome kakva bi mogla biti ovogodišnja sezona.

Bajs je istaknuo kako očekuje da će Vlada ove godine u prometnu infrastrukturu i druge projekte koji se vezuju i za turizam uložiti sličan iznos kao i lani, ili oko šest milijardi kuna. Ministar turizma smatra kako je, unatoč krizi koja je već zahvatila većinu zemalja iz kojih nam turisti dolaze, ove godine moguće ponoviti lanjski turistički rezultat, i to zbog nekoliko prednosti koje Hrvatska ima u odnosu na svoje konkurente, primjerice povjerenje turista, blizina i dobre autoceste, zaštićena priroda i sigurnost koju turisti osjećaju.

Marin Tironi / CROPIX

Marin Tironi / CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Marin Tironi

Punu podršku Ministarstvu turizma izrazio je državni tajnik Ministarstva financija, ravnatelj Porezne uprave Ivica Mladineo koji ističe da će, ako sezona bude loša, posljedice osjećati svi u državi. Stoga se nada da će sezona biti dobra, a, kako je kazao, Porezna uprava i druge službe Ministarstva financija imat će razumijevanja u naplati potraživanja, naročito od velikih hotelskih kuća.

Na sjednici Povjerenstva predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova najavili su pojačanja u prometnoj i pomorskoj policiji, povećanje broja stranih policajaca iz šest europskih zemalja, a Državni je inspektorat najavio tradicionalno pojačane nadzore u ljetnim mjesecima ugostiteljskih objekata, trgovina, kuća i apartmana za iznajmljivanje te tvrtki za iznajmljivanje plovila.

Predstavnici tvrtki koncesionara autocesta najavili su otvaranje novih kilometara cesta, puštanje u promet drugih cijevi tunela Mala Kapela i Sveti Rok te rekonstrukcije nekoliko naplatnih postaja, posebno kod Lučkog.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi