udar koronakrize

Adris grupi lani pali prihodi i dobit, ali iz kompanije ističu: Sačuvali smo financijsku snagu za daljnja ulaganja

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 26.02.2021 19:08
  • Objavljeno 26.02.2021 u 19:08
Marko Remenar, predsjednik Uprave Adris grupe

Marko Remenar, predsjednik Uprave Adris grupe

Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Adris grupa je u 2020. ostvarila neto dobit od 41 milijun kuna, što je značajno smanjenje u odnosu na godinu ranije kada je iznosila 506 milijuna kuna, pokazuju podaci iz konsolidiranog financijskog izvješća te tvrtke objavljenog u petak

Iz Adrisa napominju kako je poslovanje u 2020. obilježeno pandemijom koronavirusa te potresima koji su pogodili Hrvatsku.

U takvim okolnostima Adris grupa je, kako ističu, u prošloj godini ostvarila ukupan prihod od pet milijardi kuna, što je za 17 posto manje u usporedbi s 2019. godinom.

Prihod od prodaje robe i usluga iznosio je 4,3 milijarde kuna i za 20 posto je manji.

Konsolidirana dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 586 milijuna kuna, što je 45,6 posto manje nego godinu ranije.

Grupa je sačuvala financijski potencijal nužan za novi investicijski i razvojni ciklus, ističu iz Adrisa. 

CO ostvarilo 328 milijuna kuna neto dobiti

Croatia osiguranje grupa je u prošloj godini ostvarila neto dobit u iznosu od 328 milijuna kuna, što je 3,4 posto manje u odnosu na godinu ranije.

Po podacima iz financijskog izvješća tog osiguravajućeg društva, ukupna zaračunata bruto premija na razini grupe Croatia osiguranje iznosila je 3,2 milijarde kuna, što je pad od dva posto. Od toga zaračunata bruto premija neživotnih osiguranja iznosi 2,7 milijardi kuna, što je rast od 1,1 posto, dok zaračunata bruto premija životnog osiguranja bilježi smanjenje za 14,7 posto, na 551,1 milijun kuna.

U izvješću se navodi kako je Croatia osiguranje u 2020. osnažilo svoju vodeću tržišnu poziciju. Prvi je put, nakon višegodišnjeg pada, preokrenut trend i postignut rast u tržišnom udjelu, ističe se.

Croatia osiguranje je, kako se navodi, uvjerljiv lider na hrvatskom tržištu s udjelom od 26,7 posto, što je za 0,5 postotna boda više u odnosu na prethodnu godinu. 

Turistički segment ostvario 136 milijuna kuna gubitka

Neto gubitak turističkog segmenta lani je iznosio 136 milijuna kuna, naspram neto dobiti od 229 milijuna kuna u 2019. godini.

Konsolidirani prihod od prodaje turističkog segmenta u 2020. godini iznosi 587 milijuna kuna, što je na razini 35 posto ostvarenja prethodne godine kada je bio 1,7 milijardi kuna.

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 93 milijuna kuna.

Ostvarena pozitivna EBITDA ukazuje na činjenicu da je u kriznoj 2020. godini turistički segment ostvario razinu operativne dobiti i likvidnosti dostatnu za redovito operativno poslovanje, ističu iz Adrisa u izvješću.

Cromaris ostvario neto dobit od 9,2 milijuna kuna

Cromaris je u prošloj godini ostvario neto dobit od 9,2 milijuna kuna, što je rast za oko tri miijuna kuna prema godini ranije.

Prihode od prodaje iznose 512 milijuna kuna i rasli su osam posto.

Količinska prodaja je iznosila 10.376 tona, što je devet posto više u odnosu na 2019. godinu.

Na izvoznim tržištima prošle je godine ostvaren količinski rast od 17 posto.

Cromaris na inozemnim tržištima ostvaruje 84 posto prodanih količina i 86 posto prihoda od prodaje, napominju iz Adrisa u izvješću.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!