PRVIH DEVET MJESECI

ACI s porastima u poslovanju i prioritetom rješavanja pitanja koncesija

27.10.2023 u 15:06

Bionic
Reading

Tvrtka ACI koja upravlja nacionalnim sustavom marina u devet mjeseci 2023. ostvarila je porast prihoda od prodaje za 2,1 milijuna eura ili osam posto u odnosu na isto razdoblje 2022., izvijestili su u petak iz ACI-ja, dodajući da su ostvarili i bruto dobit od 5,1 milijun eura te da im je prioritet riješiti pitanje koncesija.

Podaci iz nerevidiranog i nekonsolidiranog financijskog izvješća ACI-ja pokazuju da je dobit ACI-a za devet mjeseci 2023. od 5,1 milijun eura manja za 800 tisuća eura od one u devet mjeseci prošle godine.

Slično pokazuju i podaci za treće tromjesečje u kojemu je dobit ACI-ja od blizu 5,1 milijuna eura za oko 400 tisuća eura manja nego u isto vrijeme 2022. godine.

Ukupni prihodi su porasli i na tromjesečnoj i na godišnjoj razini, odnosno za treće tromjesečje 2023. iznosili su 14,8 milijuna eura, a u istom tromjesečju 2022. oko 13,8 milijuna eura, uz istodobni rast ukupnih rashoda u 2023., u tromjesečju na 9,7 milijuna eura, a u devet mjeseci na 24,2 milijuna eura.

Iz ACI-ja naglašavaju da su u devet mjeseci 2023. u rastu prihoda od prodaje posebice rasli oni od usluge veza, te da su unatoč prognozama za slabiju nautičku sezonu ostvarili fizičke poraste u marinama.

Navode da su u devet mjeseci 2023. u marinama zabilježili rast brod-dana za četiri 4 posto u odnosu na prethodnu godinu, te da je to uvelike doprinijelo porastu prihoda od prodaje, čemu su, ističu, pridonijele i odluke uprave te promjena u strukturi vezova, te je tako najznačajniji rast zabilježen u marinama Dubrovnik, Rovinj i Cres, koje sudjeluju s 39 posto u ukupnom povećanju.

Za poslovne rashode iz ACI-ja navode da su porasli za 3,3 milijuna eura ili 16 posto, najviše zbog rasta troškova plaća, vanjskih usluga i ostalih rashoda, odnosno da se 1,7 milijuna eura od ukupnih rashoda odnosi na ulaganja u vlastiti kadar i povećanja materijalnih prava zaposlenih uslijed sklapanja aneksa kolektivnog ugovora kojim je povećana osnovna plaća te su usklađeni koeficijenti složenosti posla.

U podršku lokalnim zajednicama i udrugama usmjerili su pak pola milijuna eura.

"U svim marinama u sustavu ostvaren je porast prihoda, najviše u Dubrovniku, Rovinju i Cresu, koje su ostvarile pojedinačno povećanje veće od 200 tisuća eura (pišu 0,2 milijuna eura), a važan udio i apsolutno nužan u ukupnim rashodima imaju ulaganja u vlastiti kadar, naše zaposlenike koji su najzaslužniji za rezultate", komentira predsjednik uprave ACI-ja Kristijan Pavić-

Poručuje da u idućem razdoblju ne očekuje značajniji rast prihoda od postojećih usluga koje nude, te im je prioritet ulaganje u srodne djelatnosti kako bi se nastavio kontinuitet dobrih poslovnih rezultata, kao i rješavanje pitanja koncesija, čije je produljenje nužan preduvjet za daljnje strateške investicije i njihovu isplativost.

Iz ACI-ja iznose i da su u devet mjeseci 2023. investirali 2,4 milijuna eura (bez navođenja usporedbe s 2022.), i to najviše u radove na sidrenom sustavu u marini Palmižana, popravak konstrukcije gata u marini Žut, sanaciju metalne konstrukcije drvene šetnice u marini Pula, radove na kolnom ulazu u marinu Vodice, uređenje poslovnih prostora u marini Opatija te druga ulaganja u podizanje standarda i kvalitete.