ADRIATIC INSTITUT

10. lipnja dan porezne slobode u Hrvatskoj

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.06.2010 10:41
  • Objavljeno 11.06.2010 u 10:35
Nataša Srdoč

Nataša Srdoč

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Tea Cimaš

Adriatic institut objavio je da je danas, 10. lipnja hrvatski dan porezne slobode, dan kada će hrvatski porezni obveznici prestati raditi za hrvatsku državu i početi zarađivati novac za sebe

'Hrvatski građanin - porezni obveznik je radio 160 dana ove godine isključivo za državu. Tek s današnjim danom, građanin - porezni obveznik Hrvatske počinje raditi za sebe', navodi se u priopćenju Adriatic Institute for Public Policy (Adriatic institut za javni poredak).

Po ocjeni Adriatic instituta hrvatski građani plaćaju visoku cijenu svoje države, a po izračunu tog instituta, država uzima 43,7 posto BDP-a za pokrivanje svojih rashoda, a na temelju procjene udjela svih vrsta poreza, doprinosa, ostalih državnih prihoda (kojeg plaćaju porezni obveznici) i proračunskog manjka u bruto društvenom proizvodu za 2010. godinu.

U usporedbi s prošlom godinom, hrvatski građani/porezni obveznici rade 8 dana manje za državu u 2010. godini, navode iz Adriatic instituta.

'Iako se porezni teret hrvatskih porodica i građana smanjio u 2010. godini - što je pozitivan pomak, do toga je primarno došlo zbog toga što građani nisu bili u mogućnosti nositi viši porezni teret rastrošne hrvatske države', naglašava naglašava suosnivačica i predsjednica Adriatic instituta za javni poredak Nataša Srdoč. Smatra da vlada treba radikalno smanjiti državnu potrošnju i državne rashode i na taj način omogućiti gospodarstvu oporavak, te povećanje zaposlenosti.

Nedavna odluka vlade o smanjenju poreza na dohodak dobar znak, ali nije dovoljna, ističu iz Adriatic instituta u kojem smatraju i da Hrvatska treba smanjiti stopu PDV-a, da zaostaje u smanjenju poreza na dobit, te navode kako zemlje s niskim flat taxom u regiji nastavljaju privlačiti ulagače.

Iz Adriatic instituta iznose i podatke o danu porezne slobode u nekoliko drugih zemalja, pa je ove godine taj dan u SAD-u bio 9. travnja, u Rumunjskoj 28. svibnja, Velikoj Britaniji 30. svibnja, Slovačkoj i Bugarskoj 1. lipnja, a Kanadi 5. lipnja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi