ROTACIJSKA DIVOTA

Zahvaljujući transparentnom kućištu konačno možemo vidjeti kako radi Wankelov motor

15.03.2018 u 15:36

Bionic
Reading

Rotacijski ili Wankelov motor u automobilskoj industriji nikad nije uspio doseći popularnost i visokoserijsku implementaciju poput rednih i V-motora, pa čak i boksera, no to ne znači da ne krije određene čari

Za početak, kako vam zvuči razvijanje maksimalne snage pri 10.000 okretaja u minuti? Rotacijski motori također razvijaju znatno više snage od ostalih motora s unutarnjim izgaranjem usporedivog volumena.

Nažalost, nisu efikasniji od konkurencije, a premda imaju manje pokretnih dijelova također su i kompliciraniji za popravke, pa je donedavno samo Mazda izrađivala automobile pogonjene Wankelom.

Zbog zatvorenog kućišta, dosad smo vidjeli samo presjeke i simulacije rotacijskih motora, no nikad potpuni ciklus usisa, kompresije, sagorijevanja i ispuha potpuno funkcionalnog modela.

Genijalci iz Warped Perceptiona odlučili su ovo promijeniti tako što su na kompaktni primjerak ‘avionskog motora’ montirali transparentno kućište, te čitav četverotaktni proces snimili ultra brzom kamerom visoke rezolucije.

Rezultat će svakog ljubitelja mehanike vjerojatno ostaviti bez teksta. Nas je.

  • +8
Mercedes traži 16,8 milijuna kuna za prvi automobil s motorom iz Formule 1 Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes