ZA MIRAN SAN

Upoznajte Nissan Leaf Dream Drive, donosi glazbu koja će uspavati vašu djecu u ovom električnom vozilu

13.02.2020 u 08:04

Bionic
Reading

Nissan je skladao uspavanku bez emisija, album u kojem se zvuci Nissana Leaf prepliću sa zvukom brujanja motora s unutarnjim izgaranjem i tako hipnotički umiruju djecu

Nissan je osmislio ekološko rješenje za iscrpljene roditelje diljem Europe koji se oslanjaju na umirujući učinak vožnje kako bi uspavali svoje malene.

Japanski proizvođač automobila je predstavio svoj Nissan Leaf Dream Drive – prvi album za uspavljivanje djece u električnom vozilu, nastao u suradnji Nissanovih inženjera i dizajnera zvuka i stručnjaka za san, Toma Middletona. Ovaj album sadrži umirujuće frekvencije brujanja motora s unutarnjim izgaranjem – dokazane metode za uspavljivanje djece – premda je vožnja u potpunosti bez emisija.

Nova istraživanja ukazuju na kroničnu neispavanost roditelja diljem Europe. Većina roditelja (65 posto) s djecom do dvije godine starosti noću spava manje od pet sati, 60 posto njih priznaje kako djecu uspavljuju vožnjom, a više od pola (57 posto) to radi barem jednom tjedno.

Istražujući zašto roditelji vjeruju u ovu metodu, Nissan je otkrio kako 70 posto njih smatra da njihovu djecu umiruje kretanje vozila, premda su zapravo za to najzaslužnije umirujuće frekvencije motora s unutarnjim izgaranjem.

Prema riječima Paula Speeda-Andrewsa, voditelja odjela za kontrolu buke i vibracija pri Nissanu, 'Električno vozilo poput Nissana Leafa bolji je izbor za uspavljivanje djece u vožnji, premda tiha vožnja možda i ne djeluje tako umirujuće kao brujanje konvencionalnog motora. Motori s unutarnjim izgaranjem emitiraju različite frekvencije bijelog, ružičastog i smeđeg šuma, stvarajući orkestralnu zvučnu pozadinu koje djeluje posebno umirujuće na djecu.'

Ipak, uspavljivanjem djece u vožnji značajno se povećava ugljični otisak: na taj se način svaki godine oslobodi do 70.000 g CO2. Ipak, 70 posto roditelja u Europi smatra kako bi bili bolji uzor i osjećali se manje krivima kada bi svoju djecu uspavljivali vožnjom u električnom vozilu.

Nissan se stoga odlučio na suradnju s poznatim dizajnerom zvuka i stručnjakom za san Tomom Middletonom kako bi stvorio Nissan Leaf Dream Drive – prvi album za uspavljivanje u električnom vozilu koji umiruje i najneutješniju djecu. Album sadrži pet trominutnih skladbi te se savršeno nadopunjuje s naprednom tehnologijom posve električnog Nissana Leafa.

'Nissanova uspavanka kombinacija je istraživanja razvoja auditivne percepcije i kreativne strategije nadahnute čujnim, ali i nečujnim zvucima Nissana Leafa', izjavio je dizajner zvuka Tom Middleton. 'Zajedno s Nissanom istražujemo inovativne, sigurne i ekološki prihvatljive načine kako bismo stvorili zvuk koji u električnom vozilu nudi mnogo više i time snažno nadahnuli novu generaciju namjenskih i funkcionalnih vozila u čijem je središtu čovjek.'

Zatim je dodao: 'Riječ je o prvoj suradnji ikad u kojoj je umjetnik – vozilo. Osim umirujućih frekvencija motora s unutarnjim izgaranjem koje mogu čuti samo djeca, album sadrži snimke vanjskih i unutrašnjih zvukova Nissana Leafa koji stvaraju orkestralnu zvučnu kulisu.'

Ovaj album djelovat će opuštajuće i na roditelje. Zahvaljujući vožnji bez emisija i papučici e-Pedal, uživat ćete u uglađenoj vožnji i kočenju s pomoću samo jedne papučice.

Osim toga, sustav ProPILOT Assist značajno smanjuje stres, čineći noćnu vožnju ugodnijom i sigurnijom. Roditeljima pomaže održati stalnu brzinu i sigurnosni razmak te ih održava u središtu traka.

'Nissan Dream Drive prikazuje budućnost uporabe zvuka i ostalih senzornih elemenata kako bi se poboljšala kvaliteta ljudskog života. Ovaj projekt spaja znanost o osjetilima, napredne tehnologije i metode oblikovanja uranjajućeg zvuka kako bi se istražili novi načini za poboljšanje kvalitete života', izjavio je Ari Peralta, interdisciplinarni suradnik koji nam je pružio istraživački uvid u projekt. 'Naš prvijenac, nastao u suradnji s Nissanom, sada je spreman pomoći neispavanim roditeljima diljem Europe.'

Roditelji mogu povezati svoj pametni telefon s Nissanom Leafom putem aplikacija Android Auto i Apple CarPlay te slušati uspavanke na glazbenim platformama kao što su Apple Music, Spotify, SoundCloud, YouTube i Deezer.

Album je dostupan na sljedećim platformama za streaming glazbe:https://lifetracks.lnk.to/NissanLEAFDreamDrive

  • +4
Nissan LEAF Dream Drive Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan