NEOBIČNA BUDUĆNOST

Umjesto snage motora ubuduće će nam biti najvažnije koliko u autu ima displeja

06.07.2018 u 14:47

Bionic
Reading

Nadolazeće automobilske tehnologije, kao i one koje su već s nama, mijenjaju način na koji percipiramo vozila

Već je trend downsizinga smanjio važnost zapremine motora, a sad bi s liste prioriteta mogla nestati i sirova snaga. Naime, električni automobili nude okretni moment praktički od 0 o/min, te performanse na, a često i iznad razine najbržih sportskih benzinaca.

Štoviše, većina vozača te performanse ne može niti u cijelosti iskoristiti, pa važnost snažnih motora jednostavno opada.

No ni to nije sve. S tehnologijom samovozećih automobila drastična ubrzanja postat će nepotrebna jer ćemo prije svega cijeniti udobnost.

Upravo stoga, u Japan Displayu vjeruju da će nam ubuduće biti važnije koliko displeja automobil ima nego s koliko konjskih snaga raspolaže.

Japan Display Inc je najveći distributer automobilskih zaslona na svijetu. Trend u kojem analogne kontrolne instrument ploče bivaju zamijenjene digitalnim rješenjima sve više uzimaju maha, a u JDI-u vjeruju kako će se ovaj smjer samo nastaviti.

BMW Izvor: Promo fotografije / Autor: bmw

Zamjena analognih instrumenata digitalnim je komplicirana jer ovi ekrani moraju zadržati točnost i pouzdanost unatoč puno većoj osjetljivosti na razlike u temperaturi.

Ipak, digitalni displeji pružaju puno više mogućnosti od analognih, te čine da automobili izgledaju modernije i atraktivnije. Hoće li biti presudan faktor u odabiru novog vozila? Tržište će pokazati prije nego kasnije.