AŽURIRANJE ZA 2024.

Toyota unaprijedila bZ4X: Potpuno električni SUV srednje veličine dobio brže punjenje, udobnost i praktičnost

15.01.2024 u 11:12

Bionic
Reading

Japanski proizvođač očekuje da će ove promjene, između ostalog, smanjiti 10-80 posto DC vremena brzog punjenja, posebno na niskim temperaturama i ispod točke smrzavanja

Toyota je obajvila kako je unaprijedila bZ4X, svoje napredno urbano električno vozilo s izvrsnim sposobnostima SUV-a. Radi se o nizu poboljšanja prvog BEV vozila iz Toyotine linije 'bZ', fokusirajući se na dodatnu pogodnost, praktičnost i udobnost. Model bZ4X je imao svoju svjetsku premijeru krajem 2021., a mi smo ga vozili na svom testu u kolovozu prošle godine.

Brže punjenje i brže zagrijavanje kabine

Tehničke prilagodbe su napravljene na sustavu grijanja baterije kako bi se smanjilo vrijeme punjenja baterije u hladnim klimatskim uvjetima korištenjem istosmjernog (DC) napajanja s brzim punjenjem. Novi izmjenjivač topline voda-voda i ventil za podešavanje grijanja dodani su krugu grijanja kako bi se povećala temperatura baterije.

Toyota očekuje da će ove promjene smanjiti 10-80 posto DC vremena brzog punjenja, posebno na niskim temperaturama i ispod točke smrzavanja.

Ako je vani hladno vrijeme, klima u kabini može se brzo zagrijati novim naprednim sustavom grijanja, koji je dio standardne opreme na bZ4X visoke kvalitete. Instaliran ispod upravljača i ploče s instrumentima, osigurava brzu toplinu oko potkoljenica i stopala vozača i suvozača, pa će putnici vrlo brzo od pokretanja osjetiti korist.

Sprječavanje sudara straga

Program ažuriranja također uvodi novu značajku koja pomaže u sprječavanju sudara straga, na primjer u zastoju u prometu na autocesti. Dostupan na modelima srednjeg i visokog razreda, koristi radare za praćenje mrtvog kuta za otkrivanje opasnosti od sudara s vozilom koje se približava straga, automatski aktivirajući stražnja svjetla za opasnost kako bi upozorili drugog vozača.

Toyota bZ4X - svjetska premijera Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Novi digitalni ključ

Visokokvalitetni bZ4X bit će dostupan s novim digitalnim ključem. Kompatibilan sa sustavima Apple i Android, omogućuje korisnicima otvaranje i pokretanje vozila jednostavnim držanjem pametnog telefona pri ruci. Ključ se može dijeliti između najviše pet osoba u bilo kojem trenutku, što olakšava davanje pristupa članovima obitelji ili poslovnim kolegama ili tehničarima za održavanje vozila i spašavanje.

Ažurirana Toyota bZ4X će biti predstavljena na europskim tržištima tijekom 2024. godine.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'