BMW

Serija 3 Touring stiže i u karavanskoj verziji, što možemo očekivati?

31.07.2019 u 15:17

Bionic
Reading

BMW nastoji svojim karavanom, kao i limuzinom, postati prema voznim sposobnostima najdinamičniji model u svojoj klasi

Nakon što je u ožujku krenula u prodaju nova generacija BMW-a serije 3 u formi sedana, sada je bavarski proizvođač najavio i karavansku izvedbu BMW serije 3 Touring, koja će službeno biti predstavljena u jesen ove godine.

BMW-om serije 3 Touring Bavarci žele ispuniti očekivanja svih onih koji su bili zadovoljni sedanskom izvedbom. I mnogi autonovinari ocijenili su već trojku besprijekornom po pitanju prostranosti i kvalitete izrade, a dinamiku same vožnje uzornom. Od 28. rujna 2019. fanovi serije 3 moći će uživati ​​i u prednosti karavanske touring izvedbe. Tada će, naime, nakon debija na sajmu IAA u Frankfurtu biti dostupan i novi karavan. Najvažnije je pitanje kad je riječ o ovoj izvedbi: koliko karavana ima u novom Touringu? Odgovor: više nego ikad.

BMW serije 3 Touring Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW

U odnosu na svog prethodnika, u međuvremenu je šesta generacija narasla u svim dimenzijama. Duljina se povećala na 4709 milimetara (+76 mm), širina se povećala na 1827 mm (+16 mm), a visina na 1470 mm (+8 mm). A međuosovinski razmak, koji je presudan za iskoristivost unutrašnjosti, također je narastao za čak 41 mm i sada iznosi 2851 mm. Kao i u novoj limuzinskoj izvedbi, budući vozači i putnici BMW-a serije 3 Touring mogu se veseliti većoj slobodi prostora za laktove i ramena. Također, iznad glave sada je više prostora, kao što je to slučaj u prostoru za noge. Tipično za BMW je stražnje staklo sa zasebnim otvaranjem, koje je 20 milimetara šire nego prije.

Kao i obično, stražnja, peta vrata Touringa se otvaraju i zatvaraju električnim putem kao standard. Količina prtljažnog prostora skrivena iza nje približno je na razini prethodnika. Standardna veličina sada je pristojnih 500 litara, a kada se polegnu nasloni stražnjeg reda, sjedala idu do 1510 litara. Ipak, korisnicima ovakvog tipa vozila je važnije povećati raspoloživu površinu i veći otvor za unos prtljage. Prtljažnik je sada 112 milimetara širi, a otvor za utovar čak i 125 milimetara. Krovna šina standardno je montirana. Kao dodatak, tu je paket prtljažnika koji uključuje funkciju električnog preklapanja stražnjih sjedala, a nasloni su podijeljeni u omjeru 40:20:40. Novost su i šine integrirane u pod prtljažnog prostora protiv klizanja prtljage, koje se automatski produžuju čim se vrata zatvore. BMW nastoji svojom serijom 3 Touring, kao i limuzinom, postati prema voznim sposobnostima najdinamičniji model u svojoj klasi. Prošireni trag kotača, neutralna raspodjela osovinskog opterećenja u omjeru 50:50, poboljšana čvrstoća karoserije i novi amortizeri dio su paketa mjera koji već pokazuje svoju učinkovitost u izvedbi trojke s četvero vrata.

  • +14
BMW serije 3 Touring Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW

Šest motornih izvedbi BMW-a serije 3 Touring omogućit će ovom modelu brz napredak od samog izlaska na tržište. Turbodizelski motori, a ima ih tri, počinju s 2-litrenim četverocilindričnim motorom sa 150 i 190 KS te 3-litrenim rednim šesterocilindričnim agregatom s 265 KS. Kod benzinaca će u ponudi također biti tri verzije, 2-litreni četverocilindrični turbobenzinci sa 184 i 258 KS te 3-litreni redni šesterocilindrični agregat s 374 KS. Dva slabija dizela standardno se isporučuju s ručnim šesterostupanjskim mjenjačem, a svi ostali s osmerostupanjskim automatskim, koji je dostupan za slabije dizelaše i kao dodatna oprema. Standardna oprema uključuje i upozorenje o prednjem sudaru s intervencijom kočenja, kao i sustav upozorenja o napuštanju vozne trake kao standard. Cijene BMW-a serije 3 Touring u Njemačkoj počinju s modelom 318d snage 150 KS od 39.400 eura, dok će najjeftiniji benzinski motor 320i sa 184 KS i automatskim mjenjačem stajati 41.500 eura.