e-MOBILNOST

'Savršeni motor': Mahle kombinira prednosti svojih SCT i MCT elektromotora

18.09.2023 u 15:58

Bionic
Reading

Tehnološki komplet kombinira trajno visoku vršnu snagu, beskontaktni prijenos energije, maksimalnu učinkovitost i nema potrebe za rijetkim zemnim metalima

Mahle, njemački proizvođač automobilskih dijelova sa sjedištem u Stuttgartu, Njemačka, je objavio kako je razvio novi tehnološki komplet za električne motore koji kombinira prednosti svojih referentnih SCT (Superior Continuous Torque ili Vrhunski kontinuirani okretni moment) i MCT (Magnet-free Contactless Transmitter ili Beskontaktni odašiljač bez magneta) elektromotora. Prema Mahleu, 'Savršeni motor" kombinira trajno visoku vršnu snagu, beskontaktni i stoga bez trošenja prijenos snage, odsutnost rijetkih zemnih metala i maksimalnu učinkovitost.

'S ovim jedinstvenim tehnološkim alatom za električne motore, možemo ponuditi našim kupcima prilagođena rješenja za elektrifikaciju za bilo koju klasu vozila, primjenu ili čak filozofiju marke', rekao je Arnd Franz, predsjednik Uprave MAHLE grupe i glavni izvršni direktor.

Elektrifikacija je strateško polje budućnosti u okviru strategije Grupe Mahle 2030+. Ostala područja uključuju upravljanje toplinom i visoko učinkovite motore sa zelenim izgaranjem. Njemački će proizvođač je predstavio novi tehnološki komplet i druge tehničke inovacije za održivu mobilnost na ovogodišnjem IAA Mobility u Münchenu.

MCT i SCT električni motor prvak u izdržljivosti, koji rade beskontaktno i bez rijetkih zemnih metala, među najnovijim su inovacijama dobavljača automobila na području električnih pogona. Odbacivanje rijetkih metala u MCT tehnologiji ne samo da čini proizvodnju ekološki prihvatljivijom, već donosi i prednosti u smislu troškova i sigurnosti sirovina. Posebno je učinkovit - u gotovo svim radnim točkama. MCT elektromotor u potpunosti pokazuje svoje prednosti učinkovitosti, posebno u onim područjima koja se često koriste u stvarnom cestovnom prometu.

MAHLE testni 'stol' za električne pogone Izvor: Promo fotografije / Autor: MAHLE

MCT elektromotor karakterizira visoka izdržljivost, jer je potreban prijenos električne struje između rotirajućih i nepokretnih dijelova unutar motora beskontaktan i samim time bez trošenja. Stoga motor ne zahtijeva održavanje i prikladan je za širok raspon primjena.

Sa SCT elektromotorom, Mahle trenutno ima najizdržljiviji elektromotor u svojoj ponudi. Trakcijski motor može raditi velikom snagom neograničeno vrijeme. Ovaj tehnološki iskorak omogućio je novi koncept hlađenja. Inovativno integrirano hlađenje uljem ne samo da čini e-motor robusnim, već u isto vrijeme također omogućuje korištenje otpadne topline koja se stvara u cjelokupnom sustavu vozila. Novi e-motor je bez premca u svojoj maloj veličini, maloj težini i učinkovitosti. Izuzetno kompaktan dizajn također rezultira u prednosti u troškovima materijala i težini - lakši motor zahtijeva manje materijala u proizvodnji i istovremeno povećava moguću nosivost u gospodarskim vozilima.

MCT električni motor pokazuje visoku učinkovitost u širokom rasponu brzine/momenta. Elektromotor SCT, s druge strane, je dizajniran za postizanje najveće učinkovitosti na optimiziranim glavnim radnim točkama. Još jedna prednost SCT elektromotora je njegova visoka kontinuirana snaga. To je - unatoč vrlo kompaktnom i laganom dizajnu - 93 do 100 posto njegove vršne snage, kao što pokazuju rezultati mjerenja.

Ovaj neviđeno visok omjer, koji je jedinstven na tržištu, omogućuje njegovu upotrebu u električnim vozilima svih vrsta, čak i pod vrlo zahtjevnim uvjetima. Klasični primjeri uključuju vožnju e-kamiona preko planinskih prijevoja ili opetovana ubrzanja osobnog automobila na baterijski električni pogon (BEV). Ovi scenariji su samo u ograničenoj mjeri pokriveni e-motorima dostupnim do danas.