‘WIDOWMAKER’

Porsche pokazao svoj najopasniji automobil za vozače

13.06.2017 u 13:36

Bionic
Reading

Mnogi Hrvati zabrinuli su se za budućnost našeg jedinog proizvođača automobila nakon što je minulog vikenda jedan od voditelja Amazonovog Grand Toura, Richard Hammond, izgubio kontrolu nad Rimčevim Conceptom One i sletio s ceste

Automobil se zapalio i potpuno izgorio a Britanac jedva izvukao živu glavu, no kako stvari stoje ovaj nemili incident mogao bi biti samo vjetar u leđa Rimcu.

Vjerojatno mislite da smo sišli s uma, no recite nam - znate li u kojem automobilu je poginuo James Dean? Bio je to Porsche 550 Spyder, a njemački proizvođač praktički je izgradio prepoznatljivost na takozvanim ‘widowmakerima’, automobilima koji su toliko divlji da će najstrože kazniti i najmanju pogrešku; Automobilima koje mogu ukrotiti samo najbolji vozači.

Ima li veće privlačnosti za automobilske fanatike s dubokim džepovima? Naravno da nema, a Porsche je sada na Electronic Entertainment Expou pokazao automobil pokraj kojeg Rimčev Concept One djeluje kao umiljato štene.

Minuli 911 GT2 RS bio je najsnažniji i najbrži Porsche ikad, a istu tradiciju trkaćeg automobila za cestu pratit će i novi model. Nijemci su na stražnju osovinu sparkirali 3.8-litreni biturbo bokser koji razvija čak 640 KS, što se možda ne čini kao mnogo u doba 1000 KS snažnih hiperautomobila, no uzmite u obzir da 911 GT2 RS snagu prenosi isključivo na stražnje kotače, te da teži oko 1.300 kg.

U Porscheu nisu otkrili nikakve tehničke detalje, no otprije je poznato da će 911 GT2 RS umjesto ručnog mjenjača koristiti automatizirani s dvije spojke - PDK.

Jedva čekamo prve testove.