PORAŽAVAJUĆI TREND

Ove godine skoro 10 posto manje ljubaznih vozača u Zagrebu

13.06.2017 u 14:34

Bionic
Reading

Desetero nasumice odabranih najljubaznijih zagrebačkih vozača, koji su tijekom 21. preventivne akcija "Dan ljubaznosti u prometu" propustili pješake na obilježenim pješačkim prijelazima, dobilo je u utorak prigodne nagrade i pohvalnice zagrebačke policije, turističke zajednice i Auto kluba Siget, a kako je naglašeno na prigodnoj svečanosti ove je godine vozača koji su propustili pješake bio manji je za 9, 62 posto nego lani

Preventivna akcija "Dan ljubaznosti u prometu" održana je 31. svibnja, 21. godinu za redom, a organizirali su je Služba za sigurnost cestovnog prometa PU zagrebačke, Turistička zajednica Grada Zagreba, AK Siget i Škola za cestovni promet. Učenici Škole za cestovni promet na 20 pješačkih prijelaza u centru grada Zagreba evidentirali su poštuju li vozači prednost pješaka na obilježenim pješačkim prijelazima gdje nema semafora.

Krajnji cilj akcije je da se pješaci u Zagrebu osjećaju sigurnije i ugodnije, a rezultati više nego zorno dočaravaju trenutačno stanje prometne kulture na našim cestama, rekao je Viktor Forjan iz policijskog Odjela za sigurnost cestovnog prometa. Pojasnio je da su iz skupine savjesnih vozača prema registracijskim oznakama nasumice odabrali 10 vozača, ali je policija prije nego što su pohvaljeni provjerila da nemaju težih prometnih prekršaja.

Forijan je kazao da je prošle godine bilo 68 posto savjesnih vozača, a ove godine oko 10 posto manje, iako su propuštanjem pješaka na pješačkim prijelazima učinili samo ono što su i dužni prema Zakonu o sigurnosti na cestama. Kazao je da za taj pad nema racionalnog objašnjenja i izrazio nadu da će u narednim godinama prometna kultura rasti

Pohvaljenim i nagrađenim vozačima čestitao je i predsjednik AK Siget Damir Škaro.

Vozači u Zagrebu su najviše propuštali pješake, na raskrižjima Petrove kod Domjanićeve ulice, 81,82 posto oko 81,67 posto na Ulici kneza Lj. Posavskog kod Fabkovićeve te 78,74 posto na Trgu žrtava fašizma kod Ulice kneza Mislava. Najmanje vozača koji su propustili pješake, njih 26,67 posto bilo je na Palmotićevoj kod Šenoine, potom 30,85 posto na Zvonimirovoj kod Stančićeve i na Ilici kod Mesničke 81,82 posto.