NISSAN LEAF

Najpopularniji električni automobil krenuo u prodaju na našem tržištu

28.05.2018 u 13:47

Bionic
Reading

Nissan je s prvom generacijom Leafa bio jedan od prvih proizvođača automobila koji su tržištu ponudili električno vozilo za mase. S 300.000 prodanih primjeraka, od čega 80.000 u Europi, Leaf se brzo nametnuo kao najpopularnije globalno električno vozilo

Danas je konkurencija mnogo jača, no u Nissanu vjeruju da će im druga generacija Leafa omogućiti da zadrže lidersku poziciju. tome u prilog govore podaci o listi čekanja koja trenutno broji više od 40.000 strpljivih kupaca.

Novi Leaf krenuo je u prodaju i kod nas. Automobil će se nuditi u tri razine opreme, a najzanimljivija od opcija svakako je Propilot koja automobilu omogućava poluautonomno upravljanje vozilom. U prometnim gužvama, te pri većim brzinama na autocesti, ProPilot je sposoban preuzeti kontrolu nad vozilom, te pomoću adaptivnog tempomata i kamera održavati vozilo unutar iste trake. Tu je i Propilot Park koji će samostalno parkirati vozilo. Nissan Qashqai je također dobio sustav Propilot i to isključivo u verziji s 1.6-litrenim dizelašem.

Zanimljiva tehnologija je i e-Pedal koja u osnovi omogućuje ubrzavanje, održavanje brzine, usporavanje i kočenje samo s papučicom gasa. U Nissanu procjenjuju da će vozači u 90 posto slučajeva koristiti ovu opciju, te naglo usporavati papučicom kočnice u ekstremnim situacijama kada je potrebno naglo zaustavljanje vozila.

Leaf druge generacije ima bateriju kapaciteta 40 kWh i motor od 150 KS, te je prvi električni automobil koji je odradio novi WLTP standard o potrošnji i emisiji ispušnih plinova. U realnijim uvjetima od starog NEDC-a, Leaf je deklariran na 270 km autonomije u mješovitim uvjetima vožnje, te 389 km u gradskoj vožnji.

Istraživanja pokazuju da 90 posto vozača u EU dnevno prevaljuje automobilom manje od 80 kilometara, pa tako većina vlasnika Leafa najčešće odabire puniti automobil kod kuće putem standardne utičnice. Ovakvo punjenje na 10A izvoru traje 21 sat za 100 posto punu bateriju. Ugradnjom Wallboxa s 32 A punjenje se skraćuje na sedam i pol sati za 80 posto, a isto će na brzom punjaču snage 50 kW trajati svega 40 minuta.

Početna cijena Leafa na našem tržištu iznosi 276.500 kn, dok je za najopremljeniji model s ProPilot sustavom potrebno izdvojiti 306.000 kn.

  • +18
Ovo je novi Leaf - Nissanov električni odgovor na Teslin model 3 Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan