Sigurnost u prometu

Hyundai će koristiti umjetnu inteligenciju za dijagnosticiranje ozljeda žrtava sudara

13.06.2019 u 14:55

Bionic
Reading

Razvijeni sustav mogao bi slati detaljne izvještaje o ozljedama hitnim službama u roku od sedam sekundi od incidenta

Korejski proizvođač automobila Hyundai, u suradnji sa stručnjacima za umjetnu inteligenciju (MDGo), radi na smanjenju kašnjenja s reakcijama na incidente, pružajući dispečerima jasniju sliku o tome koja je pomoć potrebna. Nova tehnologija koju će razviti Hyundai poslat će specifične pojedinosti o ozljedama koje su zadobili putnici u nesreći u hitnim službama.

Sustav će koristiti u automobilu ugrađene senzore, koji će brzo prikupiti i analizirati sve ključne podatke nakon sudara, a zatim poslati iste hitnim službama u roku od sedam sekundi od incidenta. Tehnologija se temelji na AI (Artificial Intelligence ili umjetna inteligencija) programu koji će učiti usporedbom predviđanja s dijagnozama medicinskih stručnjaka kroz proces koji se naziva 'iterativno poboljšanje'.

Pravilo zlatnog sata

Prometne nesreće se nažalost svakodnevno događaju, a ono što je od izuzetne važnosti jest brza reakcija hitnih službi u odlasku na mjesto nesreće, bilo da je riječ o medicinskoj pomoći, vatrogascima ili policiji. Prema najodgovornijim ljudima iz Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, pojam zlatni sat je prvenstveno vezan uz traumu i podrazumijeva da se unesrećena osoba transportira u bolničku ustanovu na definitivnu skrb unutar 60 minuta od nastanka ozljede, što omogućuje najbolje šanse za preživljavanje. Zlatni sat od dojave do dolaska pacijenta u hitni bolnički prijam povećava šanse za preživljavanje od 30 do 50 posto.

Prije nego se tehnologija uvede na vozila kupaca, Hyundai kaže da rezultati istraživanja mogu doprinijeti sigurnijim i robusnijim strukturama sudara.

Hyundaijev glavni inženjer za inovacije Young-Cho Chi je izjavio: 'Očekujemo značajan napredak u hitnim medicinskim službama vozila u kratkom roku, dok je naš dugoročni cilj pružiti inovacije u sigurnosti vozila primjenom nove tehnologije koja omogućuje fizički nadzor u stvarnom vremenu.'

Hyundaijev koncept Elevate Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai Worldwide

Da je sigurnost vozila i reakcija na incidente sastavni dio razvoja proizvoda tvrtke Hyundai, pokazali su na ovogodišnjem CES-u 2019. Koncept Elevate, objavljen na ovogodišnjem sajmu potrošačke elektronike, predviđa vozilo s četveronožnim ambulantnim modelom, koje bi bolničarima moglo omogućiti brzo pristupanje teško dostupnim mjestima nesreće.

U svibnju ove godine Hyundai je isporučio 13 novih modela Kona Electric kantonalnoj policiji St. Gallena u Švicarskoj, od čega će pet Hyundaijevih električnih subkompaktnih SUV modela biti u patrolnim bojama, a osam će raditi kao 'civilni' automobili. Odluka je donesena nakon postupka odabira, u kojem je potpuno novi Kona Electric bio jedino električno vozilo koje je ispunilo visoke zahtjeve: preko 100 kW, preko 400 km dometa, troškovi nabave ispod 50.000 švicarskih franaka i, naravno, dostupnost. Ova posebno opremljena vozila će uz redovite policijske zadaće imati brzi odziv na hitne pozive u slučaju prometnih nesreća.