test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo DFSK EC35: Praktični potpuno električni teretni kombi koji se najbolje snalazi u gradu

06.10.2022 u 11:49

Bionic
Reading

EC35 s pravom nosi epitet gradskog dostavnog vozila jer su i njegove vanjske dimenzije prilično kompaktne: duljina 4500 mm, širina 1680 mm (bez retrovizora), visina 1985 mm, međuosovinski razmak 3050 mm

Nedavno smo vozili prvo vozilo kineskog proizvođača DFSK, a riječ je o potpuno električnom kompaktnom SUV-u Seres 3. Nismo čekali dugo jer smo ubrzo na jednotjednom testu isprobali i njihovo električno lako gospodarsko vozilo, dostavni kombi EC35.

I dok je Seres 3 izvana prilično moderan urbani obiteljski SUV, kod EC35 se vidi da ga njegov vrlo klasičan izgled određuje kao radno vozilo namijenjeno za prijevoz tereta. Njegova uporabna vrijednost bila nam je prilično zanimljiva, pa smo ga isprobali i u gradskoj vožnji, ali smo isto tako otišli i na regionalnu cestu i na autocestu.

DFSK EC35 Izvor: tportal.hr / Autor: Zvonimir Martinčević

Vanjski dizajn, dimenzije i korisna nosivost

Što se njegovog vanjskog dizajna tiče, EC35 izgleda prilično jednostavno i namjera proizvođača je bila, posve očito, njegova svrhovitost, a to je prije svega praktičnost u prijevozu tereta u gradskim uvjetima. Mi smo isprobali verziju s kratkom kabinom s dvoja sjedala.

Pored dvoja vrata kabine dovoljno široka za lagani ulazak i izlazak, stražnji utovarni prostor ima dvoja vrlo praktična klizna vrata bez staklenih površina, po jedna na svakoj strani. Straga se nalaze široka podizna vrata sa gornjom staklenom površinom, a kad se ta stražnja vrata podignu u gornji vodoravan položaj omogućen je jednostavan utovar tereta.

Iako je stražnje staklo na podiznim vratima praktično u vožnji unatrag kada je utovarni prostor napola napunjen ili prazan, jer između kabine i utovarnog prosotra postoji isto tako prozor, neki će profesionalni korisnici ipak možda više poželjeti da su stražnja vrata potpuno zatvorena.

Pogotovo ako se zna da je EC35 opremljen vrlo korisnom kamerom za vožnju unatrag.

EC35 s pravom nosi epitet gradskog dostavnog vozila jer su i njegove vanjske dimenzije prilično kompaktne: duljina 4500 mm, širina 1680 mm (bez retrovizora), visina 1985 mm, međuosovinski razmak 3050 mm.

Naš testni EC35 ima utovarni volumen od 4,8 kubičnih metara (3,1 m³ s dvostrukom kabinom), odnosno teretni prostor dimenzija 2570 x 1440 x 1270 mm. Time je omogućen smještaj dviju europaleta uz nosivost od čak 1000 kg. Otvorena podizna stražnja vrata u gornjem položaju omogućuju korisnu visinu od 1300 mm te širinu od 1480 mm.

Ipak treba voditi računa, da zbog kompaktnih dimenzija EC35 kućišta stražnjih kotača ponešto smanjuju širinu korisne površine. Mi smo natovarili EC35 namještajem gotovo do vrha pa su praktičnost i korisnost ovog kombija dobili svoju svrhu, i zadovoljili u potpunosti.

Stražnja pregradna stijenka između kabine i utovarnog prosotora, odnosno njezina gornja polovica, blago je nagnuta prema straga kako bi se omogućio komfor vozaču i suvozaču u kabini. Pod time mislimo na blagi, rekli bismo, posve prirodan nagib naslona sjedala unatrag. Podnica i bočne unutrašnje stranice utovarnog prosotra našeg testnog modela su obložene otpornom drvenom oblogom, koja osim što čuva podnicu i stranice od oštećenja prilikom manevriranja s teretom, omogućuje i nešto veću kliznost tereta od standardne gumene obloge na podu.

Testni EC35 ima prilično jednostavne 14-colne naplatke (5,1 x 2 J) s po pet matica za pričvršćenje na glavčinu, s kineskim LT (Light Truck) M+S gumama Maxtrek SU-810 'balon' dimenzija 185R14. U prijevodu to znači da je visina njihove bočnice ugrubo 80 posto širine gazne površine guma (185/80R14). Indeks brzine i nosivosti je ovih guma 102/100T. Iako same gume nisu loše, pretpostavljamo da bi mnogi vlasnici možda više poželjeli neke LT gume zapadnog proizvođača.

S obzirom na to da je pogon EC35 na stražnja dva kotača, sa stražnjom krutom osovinom s lisnatim oprugama (zbog nosivosti, s po pet listova), povremeno se osjeti proklizavanje guma i poskakivanje vozila u zavojima pogotovo kad je kombi neopterećen teretom. No to nije samo specifično za ovaj kombi. Isti slučaj se događa i kod modernih pick-up vozila i s najboljim tipovima guma, kada im je stražnji utovarni prostor prazan, jer također imaju stražnju krutu pogonsku osovinu s lisnatim oprugama. Onog trenutka kada je EC35 natovaren samo vozilo prilično lijepo leži i u zavojima. Prednji neovisan ovjes je MacPherson tipa.

  • +43
DFSK EC35 Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Kočnice na EC35 su prednje disk, a straga bubanj, no kako je riječ o potpuno električnom vozilu, dovoljno dobro koči i kad je kombi natovaren. Kako i EC35 kao jedno električno vozilo ima mogućnost rekuperacije, zapravo niti nećete pritiskati previše papučicu kočnice, dovoljno je uglavnom da otpustite papučicu akceleratora.

Unutrašnje uređenje

Rekli smo već da je EC35 prilično klasičnog vanjskog dizajna, a to se odnosi i na njegovo uređenje kabine. Ono je jednostavno i praktično. Nema tu nekog luskuza, ali to jedno radno vozilo niti ne treba imati. Stoga nećemo niti imati prigovor na njegove plastične obloge, jer se kod ovakvog tipa vozila ipak više očekuje njihova izdržljivost i robusnost, a to EC 35 i nudi. Sjedala su presvučena izdržljivom tkaninom, jednostavnog dizajna i nisu neudobna.

Vozački instrument je kombinacija dva analogna pokazivača broja okretaja i brzine, uz digitalne pokazivače brzine vožnje, temperature baterije, stanja napunjenosti baterije u postotcima, odometra (ukupnog ili putnog) te položaja okretne sklopke birača smjera kretanja na središnjoj konzoli (nema naravno klasičnog mjenjača), vezanosti putnika, radnog napona baterije. Pregledno i jednostavno.

U serijskoj opremi EC35 se nalaze ABS i ESP, centralno daljinsko zaključavanje, električni servoupravljač, kamera za vožnju unatrag, manualni klima-uređaj, električno pokretanje prozora, parkirni senzori straga te multimedijalni sustav sa 10,25-inčnim dodirnim zaslonom i Bluetooth povezivošću s pametnim telefonima.

Pogonski sklop

Rekli smo već da je pogon EC35 na stražnjim kotačima, pa je elektromotor smješten straga, a baterija u podnici. Snaga e-motora je 60 kW (82 KS) s permanentnim magnetima, s najvećim okretnim momentom od 200 Nm dostupnim odmah. Njegova maksimalna brzina je ograničena na 93 km/h, no ubrzanje je zaista vrlo lijepo, tipično za jedno električno vozilo.

Baterija i punjenje

Zahvaljujući kombiniranom dosegu u gradskoj vožnji od 268 km po WLTP normi, kapacitet baterije dovoljan je za isporuke i radne zadatke u trajanju od nekoliko radnih dana. EC35 dolazi s litij-željezo-fosfatnom baterijom koja ne sadrži opasne metale i jedna je od najmodernijih na tržištu.

Zahvaljujući spomenutom kemijskom sastavu baterije njezin je vijek, s otprilike 4000 ciklusa punjenja, dvostruko dulji od uobičajenog kod litijum-ionskih baterija. Iako je energetska gustoća LFP-baterija nešto manja od litij-ionskih, njezin neto kapacitet od 38,7 kWh dovoljan je za ukupan doseg gradske vožnje od 268 km prema WLTP-normi. Dobra je stvar da je u vožnji regionalnim prometnicama pri gotovo maksimalnim brzinama EC35 sposoban prevaliti s jednim punjenje u realnim uvjetima nešto više od 200 km.

Model koristi poseban PTC-grijač koji pomaže bržem zagrijavanju, odnosno posljedično manjem trošenju baterije zimi ili pri niskim temperaturama. Punjenje baterije brzo je i jednostavno uz pomoć jednofaznog on-board AC-punjača (izmjenična struja) snage 6,6 kW što podrazumijeva da je nakon noćnog punjenja povoljnijom tarifom EC35 ujutro pun i spreman za rad.

Ako radni zadaci zahtijevaju veću dnevnu kilometražu, odnosno nadopunjavanje tijekom radnog vremena, tu je i klasični CCS-priključak za brze DC-punjače (istosmjerna struja) koji za samo pola sata puni bateriju od 20 do 80 posto.

Što se cijene tiče, EC35 stoji 199.500 kuna (+ PDV) i dolazi uz jamstvo od tri godine ili 60.000 km. Jamstvo na pogonski sklop (e-motor, baterija i pretvarač) iznosi pet godina ili 120.000 km. Zastupnik vozila DFSK, Auto Hrvatska Automobili, ima prodajno-servisni centar u Zagrebu, Radnička cesta 182.