HRVATSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Tesla Model Y je stigao: Osmišljen kao najsigurniji SUV srednje veličine s dometom od 505 km

09.07.2021 u 14:12

Bionic
Reading

Na vrhu ljestvice Tesla Modela Y vrhunska je verzija nazvana Performance, s dometom do 480 kilometara (WLTP), a najveća brzina mu je 241 km/h i potrebno mu je 3,7 sekundi od 0 do 100 km/h. Model Y Long Range AWD ima ubrzanje od 0 do 100 km/h od 5,1 s i krajnju brzinu od 217 km/h

Američki proizvođač električnih automobila Tesla objavio je kako je u Hrvatskoj krenula prodaja modela Y Design Studio. Ovaj model uključuje dvije mogućnosti: Long Range AWD s velikim dosegom i pogonom na sve kotače i Performance koji je okrenut performansama.

Za početak se počinje s isporukama Modela Y Long Range AWD, koji ima domet od 505 km (WLTP), puno prostora za pohranu i medicinski HEPA zračni filter, a njegov pogon na sve kotače je, prema proizvođaču, vrhunska kombinacija performansi i korisnosti. Treba reći i da Model Y AWD ima dva neovisna elektromotora koja digitalno upravljaju okretnim momentom prednjih i stražnjih kotača za daleko bolju upravljivost i kontrolu proklizavanja i stabilnosti. Model Y izvrstan je po kiši, snijegu, blatu i na neasfaltiranim cestama.

Tesla Model Y Izvor: Promo fotografije / Autor: Tesla

Na vrhu ljestvice Tesla Modela Y vrhunska je verzija nazvana Performance, s dometom do 480 kilometara (WLTP), a najveća brzina mu je 241 km/h i potrebno mu je 3,7 sekundi od 0 do 100 km/h. Model Y Long Range AWD ima ubrzanje od 0 do 100 km/h od 5,1 s i krajnju brzinu od 217 km/h.

Model Y

Model Y potpuno je električni SUV srednje veličine dizajniran za maksimalnu svestranost i sigurnost, nudeći vodeći raspon, vrhunske performanse i najnapredniju tehnologiju. Tesla ga je predstavio u ožujku 2019., pokrenuo proizvodnju u svom pogonu u Fremontu u siječnju 2020., a proizvodi se i u Teslinoj gigatvornici u Šangaju. Čim bude završena gigatvornica u Berlinu u Njemačkoj očekuje se njegova proizvodnja i na europskom tlu.

To je drugo vozilo temeljeno na platformi Modela 3. Model Y dijeli oko 75 posto svojih dijelova s Modelom 3, koji uključuje sličan dizajn interijera i električni pogon. Model Y nudi opcionalna sjedala u trećem redu za sjedenje do sedam putnika, i popunjava manji i po cijeni povoljniji segment od srednje velikog Modela X.

Dimenzije Modela Y su sljedeće: duljina 4750 mm, širina 1920 mm, visina 1623 mm, međuosovinski razmak 2891 mm. Sama težina vozila je 2003 kg, a iako nije posebno naglašeno njegova je baterija litij-ionska kapaciteta 75 kWh.

Unutrašnjost panoramskog staklenog krova i visokih sjedala modela Y stvara osjećaj prostranosti i nudi prostrani pogled sa svakog sjedala u vozilu. Prednji prtljažnik i preklopna sjedala u drugom redu pružaju ukupno 1,9 kubičnih metara korisnog prostora.

  • +15
Tesla Model Y Izvor: Promo fotografije / Autor: Tesla Inc.

Kao i model 3, model Y ne zahtijeva ključeve, već se umjesto toga povezuje s vašim pametnim telefonom radi neometanog ulaska i izlaska, s jednim sučeljem zaslona osjetljivim na dodir od 15 inča za sve kontrole automobila. Model Y također se povezuje s aplikacijom Tesla Mobile radi jedinstvenih, lako dostupnih značajki poput daljinskog otključavanja, poziva, daljinskog predkondicioniranja, praćenja lokacije, načina ograničenja brzine i još mnogo toga.

Model Y osmišljen je kao najsigurniji SUV srednje veličine. Izgrađen iz temelja kao električno vozilo, nisko težište, kruta struktura tijela i velike zone gužvanja pružaju neusporedivu zaštitu. Njegov aerodinamični dizajn i vodeća tehnologija baterija čine ga također vrlo učinkovitim u pogledu potrošnje energije, što znači da možete postići bolji domet s manje energije.

Model Y je isto tako kompatibilan s Teslinom trenutnom mrežom Superchargera koja uključuje više od 6000 takvih punionica diljem Europe, kao i s novim V3 Superchargerima koji se mogu puniti brzinom do 1600 km na sat. Prema dostupnim informacijama, ovakvih Supercharger punionica u Hrvatskoj trenutno ima 8, a nalaze se u Karlovcu, Otočcu, Senju, Slavonskom brodu, Splitu, Vrgorcu, Zadru i Zagrebu.

Kao i kod svih Teslinih modela, Model Y s vremenom postaje sve bolji uz česta bežična ažuriranja softvera.

Cijene Modela Y počinju od 499.990 kn, a prve isporuke novih narudžbi očekuju se ove godine.