facelift

[FOTO/VIDEO] Sjećate li se SsangYong Rextona? Ovaj veliki SUV sada je osvježen i posve drugačiji

11.11.2020 u 11:43

Bionic
Reading

Pogonski sklop je četverocilindrični 2,2-litreni dizelski motor, koji udovoljava normi emisije Euro 6d te razvija 202 KS i najveći okretni moment do 440 Nm, a za prijenos snage brine se novi 8-stupanjski automatski mjenjač s tehnologijom 'shift-by-wire'

Južnokorejski proizvođač terenskih vozila SsangYong pokazao je opsežno redizajniran SUV Rexton, a njihov je vodeći model sada prvi put u digitalnom obliku proslavio svoju svjetsku premijeru. Novo izdanje kombinira upečatljiv dizajn s više udobnosti, poboljšan pogonski sklop i brojne sustave pomoći koji podržavaju vozača u svakodnevnom životu. U Europi će revidirani Rexton na tržište izaći u ožujku 2021. godine.

Kao pravi SsangYong terenac, Rexton kombinira robusne elemente s elegantnim, urbanim stilom. Novi, višeslojni prednji dio ukrašen je rešetkom hladnjaka u obliku dijamanta, uz koju idu i full LED prednja svjetla s integriranim dnevnim svjetlima i svjetlima za maglu ovisno o opremi. Straga se, između ostalog, nalaze LED stražnja svjetla u obliku slova T koja su povezana kromiranom trakom i dvostruke ispušne cijevi. Želju za avanturom pobuđuje nepromijenjeni visoki razmak od tla, veliki lukovi kotača i plastične obloge koje okružuje cijelo vozilo, s kojom Rexton može 'preživjeti' i izvan asfaltirane staze.

SsangYong Rexton (2021.) Izvor: Promo fotografije / Autor: Real Channel Automotive

Novi materijali, više udobnosti

U unutrašnjosti SsangYong postavlja nove naglaske s kvalitetnijim materijalima i kvalitetnijom izradom: na volanu s četiri kraka nalaze se dvostruki ukrasni šavovi, obloga vrata ima novi uzorak. Preuređena središnja konzola s spremnikom za napitke s poklopcem naglašava tipičnu visoku razinu svakodnevne praktičnosti marke. Utičnica od 12 V i dva USB priključka u drugom redu sjedala daljnji su primjeri mnogih dobro promišljenih rješenja.

Zaslon digitalne ploče s instrumentima u boji narastao je na 12,3 inča i pruža sve važne informacije - od infotainment i navigacijskih uputa do Around View monitora. Četiri kamere raspoređene oko vozila omogućuju trodimenzionalni svestrani pogled na Rexton u rasponu od 360°. Vaša se slika sada može prikazati u tri formata: standardni, široki i preko cijelog zaslona.

SsangYong Motors

 

SsangYong je treći po veličini južnokorejski proizvođač automobila i od 2010./2011. godine pripada indijskoj grupi Mahindra. Tvrtka je osnovana 1954. godine kao radionica motora 'Ha Dong-Hwan' i u početku je po licenci proizvodila džipove za američku vojsku. Danas je SsangYong poznat kao stručnjak za pogon na sva četiri kotača i zastupljen je u 126 zemalja svijeta.

SsangYong (korejski: dva zmaja) uspješno izrađuje vozila s pogonom na sva četiri kotača više od 65 godina. S ovom dugogodišnjom stručnošću, proizvođač automobila jedan je od najiskusnijih 4 × 4 stručnjaka na današnjem tržištu. SsangYong vozila proizvode se isključivo u Koreji primjenjujući najnovije proizvodne metode i stroge standarde kvalitete.

Velikodušna količina prostora u 4,85 metara dugom vodećem modelu SsangYonga nije se promijenila. Putnici straga sada mogu uživati ​​u još većoj udobnosti: čak su i duža putovanja ugodna na novo dizajniranim sjedalima, a viši nasloni također se mogu naginjati pod kutom do 139 stupnjeva. U prtljažnik standardno stane 784 litara, što je dovoljno za primjerice četiri velike torbe za golf postavljene sa strane. Kada se sklopi drugi red sjedala, obujam tereta raste na 1977 litara.

Više snage, više zabave u vožnji

Pogonski sklop preuzima sada dizelski motor snažniji za 21 KS i 20 Nm, koji udovoljava Euro 6d normi emisije: četverocilindrični 2,2-litreni motor razvija 202 KS (149 kW) i najveći okretni moment do 440 Nm između 1600 i 2600 okretaja u minuti. Po prvi puta je za prijenos snage dostupan 8-stupanjski automatski mjenjač s tehnologijom 'shift-by-wire', a on ne samo da djeluje učinkovitije od prethodnog sedam-stupanjskog mjenjača, već omogućuje i glatke promjene brzina uz manje buke. Čim vozač isključi motor, on se također automatski postavlja u položaj mjenjača 'Parking'.

Prema preliminarnim podacima SsangYonga, potrošnja goriva u l/100 km je od 10,4 –9,3 (gradska vožnja), 7,0 –6,4 (izvangradska vožnja), 8,3 –7,5 (kombinirano). Dok su emisije CO₂ (kombinirano): 217–197 g/km, što odgovara klasi učinkovitosti: D –C.

Povezan s novim servo upravljačem (R-EPS), koji se prvi put koristi u SsangYongu, zajamčeni su užitak u vožnji i stabilnost. Pogon na sve kotače (4x4) s diferencijalom s ograničenim proklizavanjem također osigurava najbolje prianjanje, koje je podjednako uočljivo i na cesti kao i kod vuče prikolice. Rexton može vući do 3 tone, što je vrhunski rezultat u ovoj klasi. U kombinaciji s (opcijskim) pomoćni pri vuči prikolice, vozači su također posebno sigurni na cesti, jer ovaj sustav sprječava ljuljanje prikolice, jer se po potrebi koči.

Sigurnost kao prioritet

SsangYong kaže da im je sigurnost ionako glavni prioritet, pa osvježeni Rexton vozi sa sustavima za pomoć vozaču 'Deep Control'. Oni podržavaju vozača u svakodnevnom životu i pomažu u potpunosti izbjeći nesreće ili barem ublažiti njihove posljedice. Na primjer, inteligentni prilagodljivi tempomat (IACC) neovisno održava brzinu i udaljenost sudionika u prometu ispred.

Upozorenje o mrtvom kutu informira o vozilima u mrtvom kutu. Sustav upozorenja za napuštanje trake zadržava Rexton u traci aktivnom intervencijom upravljanja kako bi se izbjegle nesreće. Sustav upozorenja za poprečni promet s integriranom funkcijom kočenja u nuždi, koji intervenira prilikom kretanja unatrag prilikom prelaska prometa, naglašava visoku razinu sigurnosti. Sustav 'Safety Exit Warning ' upozorenja o sigurnosnom izlazu minimizira još jedan tipičan rizik od nezgode, jer upozorava vozača pri izlasku ako se sudionik u prometu približava odostraga.

Ako se dogodi nesreća, pasivni sigurnosni sustavi štite putnike unutar kabine. Rexton ne nudi samo povećanu krutost tijela, koja učinkovito apsorbira i preusmjerava sile koje djeluju u sudaru, već i s do devet zračnih jastuka. To također uključuje zračni jastuk za koljena za vozača.