elektrifikacija

[FOTO] Stellantis nudi srpskim radnicima izbor: Dvije godine u inozemstvu za obuku za EV ili gubitak posla

25.05.2022 u 14:58

Bionic
Reading

Fiat 500L se trenutno proizvodi u tvornici u Srbiji, koja se preuređuje za proizvodnju električnih automobila koja počinje 2024.

Stellantis nudi nekim radnicima u svojoj tvornici u Kragujevcu u Srbiji izbor između odlaska u inozemstvo na dvije godine kako bi se osposobili za proizvodnju električnih automobila ili gubitka posla. Ovo je vijest koju prenosi ugledni Automotive News Europe, no sama tvrtka nije rekla koliko je od 2000 radnika tvornice dobilo ovaj izbor.

Prošlog mjeseca Srbija i Stellantis potpisali su ugovor vrijedan 190 milijuna eura za proizvođača automobila za proizvodnju električnog vozila u Kragujevcu. Kako je objavljeno, Srbija u taj plan ulaže 48 milijuna eura.

Stellantis će proizvoditi električne automobile u tvornici u Srbiji

Stellantis iznosi planove za elektrifikaciju linije s novim platformama, pogonima za baterije. U priopćenju objavljenom na srpskom jeziku, Stellantis je rekao da će u sklopu priprema za početak proizvodnje 2024. nekim zaposlenicima biti ponuđen posao u jednoj od europskih tvornica koja prebacuje proizvodnju na električna vozila ili 'programe za napuštanje tvrtke.'

'Prvi rezultati su ohrabrujući, tijekom prvog tjedna čak 25 posto zaposlenika izrazilo je spremnost za rad u inozemstvu, a više od 100 kolega prihvatilo je rad u drugim Stellantisovim pogonima u Europi', stoji u priopćenju tvrtke. 'Individualni razgovori bit će obavljeni u narednim danima.'

Saša Đorđević, čelnik sindikata u tvornici, rekao je da je pogrešno prisiljavati radnike da biraju između rada u inozemstvu i odlaska iz tvrtke. 'Srbija je rekla da će sudjelovati u investiciji sa 48 milijuna eura i nije pošteno koristiti taj novac za otpuštanje svojih građana ili njihovo preseljenje u inozemstvo', rekao je. Đorđević je rekao da će se svako preseljenje morati obaviti na dobrovoljnoj osnovi i na temelju srpskih zakona.

Tek nekoliko detalja o novom modelu

Stellantis nije dao više detalja o tome koje će se vozilo proizvoditi u tvornici, ali izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares je rekao prošli mjesec da bi se njegova platforma 'savršeno uklopila' s vozilima u minicar, malim i kompaktnim segmentima.

'Ova nova platforma za električna vozila savršeno će se uklopiti s proizvodima iz A, B i C kategorija te će poboljšati učinkovita i čista rješenja za urbanu mobilnost naših brendov' rekao je Tavares.

U izvješćima automobilskih tiskovina stoji da bi drugi EV koji bi se mogao dodati u tvornicu mogla biti električna verzija minicara Panda.

Srbija ima 33 posto udjela u tvornici, koja je ranije proizvodila automobile marke Yugo u sklopu poduzeća Zastava Automobili u vlasništvu države.