VRIJEME JE ZA ELEKTRIČNE

Bliži se kraj hidrauličnim kočnicama na automobilima

03.05.2018 u 13:17

Bionic
Reading

Prelazak na električne automobile mogao bi biti konačan lijes za hidraulične kočnice. Tehnologija električnih, drive-by-wire, kočnica već se neko vrijeme koristi u Formuli 1 a pitanje je vremena kada će zaživjeti i na kotačima komercijalnih automobila

Brembov izvršni direktor, Giovanni Canavotto, Car and Driveru je rekao da električne kočnice imaju mnogo prednosti u odnosu na hidraulične. Najveći plus im je mogućnost individualnog prilagođavanja prema želji vozača. ‘Mogu biti krojene da pružaju nježan ili čvrst povratni osjećaj, kraći ili duži hod papučice, baš kao što to danas čine adaptivni ovjesi i električni servo upravljači’, rekao je Canavotto.

Brake-by-Wire sustavi pritom ne ovise o radu motora, pa im također nije potreban niti 48-voltni starter-alternator sustav. Također su znatno brži, te pojednostavljuju arhitekturu automobila.

Sve ovo bi ih trebalo u konačnici učiniti i jeftinijima.

Električne kočnice ipak baš i nisu iza ugla, budući da je potrebno mnogo vremena i novca uložiti u upravljački softver. S obzirom na to da njima upravljaju linije programskog koda, kao i drugi električni sustavi i ove kočnice bi mogle pokazivati tendenciju da rade u cijelosti ili ne funkcioniraju uopće.

Nadajmo se ipak da prelazak s hidrauličnih na električne kočnice neće trajati onoliko dugo koliko je trebalo da se s bubnja prijeđe na diskove.

  • +29
Zagreb Auto Show 2018 Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić